Glamur starog Holivuda vječna je inspiracija ženama širom svijeta kada je riječ o ljepoti. Međutim, dobar izgled se u to vrijeme postizao na drugačije načine od današnjih.

Prije današnjih laserskih i raznih drugih tretmana za lice, žene u zlatno doba Holivuda koristile su jednostavne metode za njegu kože i naglašavanje svoje ljepote i izgledale su jednako glamurozno kao i holivudske zvijezde današnjice pa ne čudi što su još uvijek inspiracija. Neki od njihovih trikova koriste se čak i danas.


Audrey Hepburn

Rubovi usana

Merilin Monro (Marilyn), najpoznatija ikona zlatnog doba Holivuda, obožavala je nositi crveni karmin. Savršenu nijansu, koja je postala njen zaštitni znak nije postizala nanošenjem samo jednog proizvoda, već kombinacijom čak pet njih. Tamnocrvenu boju nanijela bi na rubove usana, a svjetlije nijanse na sredinu kako bi usne djelovale punije i dobile dimenziju. Na kraju je highlighterom, donosno sjajilom naglasila. Merilin je također bila poznata i po izrazito svijetloj puti koju je njegovala vrlo jednostavnim trikom - čuvanjem od sunca.

Kada su je jednom pitali zašto se ne sunča, rekla je da voli biti plavuša po cijelom tijelu.

Trepavice glumice Odri Hepbern (Audrey Hepburn) uvijek su savršeno stajale i to zbog jednog zanimljivog trika. Njen vizažist Alberto de Rosi otkrio je kako je nakon nanošenja prvog sloja maskare svaku trepavicu odvojio iglom. Odri je posebno voljela proizvode za njegu kose koji se mogu nabaviti još i danas. Radi se o Elasticizeru - tretmanu prije pranja kose kojeg je poznati stilist Filip Kingslej (Philip Kingsley) napravio posebno za glumicu, a pruža bogatu njegu i elastičnost.


Elizabeth Taylor

Zaštitni znak

Zaštitni znak glumice Rite Hejvort (Hayworth) bila je vatrena crvena kosa, ali ona je zapravo bila prirodna brineta. Da bi obojenu kosu održala zdravom, Rita bi je natopila maslinovim uljem i zamotala u peškir na 15 minuta. Nakon toga bi je isprala vrućom vodom i limunovim sokom. Osim limuna, koristila je mješavinu jabučnog octa i mlake vode kojom bi ispirala kosu po drugi put za postizanje dodatnog sjaja.

Brijanje lica nije trend koji se pojavio danas, već su ga zvijezde poput Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) obožavale još davnih dana. Poznata „Kleopatra“ koristila je žilet kako bi skinula sve one nježne, male dlačice s lica jer joj je puder navodno bolje sjedao na kožu. Elizabet je znala da make-up dobro stoji samo na lijepoj, njegovanoj koži pa je licu svake večeri posvećivala dovoljno vremena. Kreme nije utrljavala u kožu već utapkavala kako bi spriječila preranu pojavu bora.

Mae Vest (West) je koristila kokosovo ulje za njegu kože jer je ono njenom licu davalo mladalački sjaj.

Punije usne

Glumica Glorija Grejem (Gloria Grahame) je gornju usnu „punila“ vatom ili papirom kako bi postigla efekat punijih usana. Njeni glumački partneri bi to saznali tek tokom snimanja scena s poljupcem.