DOBITNICA ZLATNOG GLOBUSA

Glumica Rakel Velč (Raquel Welch) bila je američka glumica koja je postala međunarodni seks simbol nakon što se pojavila u bikiniju od jelenje kože u filmu "Milion godina prije Krista", umrla je u srijedu, rekao je njezin menadžer, a imala je 82 godine.

Njen menadžer je rekao u izjavi poslanoj za AFP da je ona umrla u miru rano u srijedu ujutro nakon "kratke bolesti", ne dajući dodatne pojedinosti.

Dobitnica je Zlatnog globusa glumio je u više od 30 filmova, uključujući "Fantastic Voyage" i "The Three Musketeers", kao i u nekih 50 televizijskih serija u karijeri dugoj pet desetljeća.

Glumila s Elvisom Prislijem

Svoju glumačku karijeru započela je nizom uloga u manjim filmovima, uključujući dugometražni mjuzikl iz 1964. "Roustabout" s Elvisom Prislijem (Presleyem) u glavnoj ulozi.

Njezina je pauza nastupila kada ju je u studiju "Century Fox" izabrala je da glumi u znanstvenofantastičnom filmu iz 1966. "Fantastic Voyage".

Iste godine imala je glavnu ulogu u "Milijun godina prije Krista", fantastičnom filmu poznatom uglavnom po Velčovoj pećinskoj ženi u bikiniju.

Iako je film dobio osrednje kritike, njena slika na posteru postala je dio historije kinematografije.

Zlatni globus

Nastavila je glumiti u velikim filmovima, glumeći u prvoj Holivudskoj sceni međurasnog seksa s Džim Braunom (Jimom Brownom) u "100 pušaka" i kao transrodna junakinja u eksplicitnom "Myra Breckinridge" (1970.).

Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu osvojila je za "Tri mušketira" (1973.), u kojem glumi kraljičinu krojačicu.

Dok je 1982. snimala "Cannery Row", Velč je dobila otkaz jer je inzistirala da se kod kuće uredi i našminka. Tužila je MGM studio zbog kršenja ugovora, na kraju je dobila nagodbu od 15 miliona dolara.

Godine 2008. u dobi od 68 godina razvela se od četvrtog supruga Ručarda Palmera (Richarda), koji je bio 14 godina mlađi od nje.

U kasnijim godinama, Velč je nastavila povremeno glumiti, ali je razvila i vlastitu liniju perika, uložaka za kosu i ekstenzija za kosu.