NAJSKUPLJI U HISTORIJI

Kako piše pisanju Variety, nasljednici Michaela Jacksona blizu su dogovora o prodaji polovine svog vlasništva u njegovom muzičkom katalogu.

Potencijalni posao kupcu bi omogućio stjecanje 50 posto vlasničkog udjela u Jacksonovom izdavačkom katalogu, prihode generirane njegovom snimljenom muzikom, nadolazeći biografski film o slavnom pjevaču i brodvejsku produkciju MJ: The Musical.

Strane zainteresirane za kupovinu ostale su anonimne iako je jedan finansijski izvor rekao za Variety da Primary Wave Music, koji je nedavno stekao iscrpan popis prava na materijal i prihod The Doorsa, već posjeduje udio u pravima na Jacksonov katalog.

Ako se ovaj novi ugovor sklopi, tri neovisna izvora navodno su rekla Varietyju da će imati presedansku cijenu od 800 do 900 miliona dolara, što ga čini najskupljim stjecanjem prava u historiji moderne muzike.

Jacksonov katalog ostaje jedan od financijski najunosnijih. Forbes ga je naime, u svojim godišnjim izvještajima stalno svrstavao među mrtve slavne osobe s najvećom zaradom, a 2018. godine je izvijestio da je njegova posmrtna zarada dosegnula 2.4 milijarde dolara.

Thriller iz 1982. ostaje Jacksonov najprodavaniji album.

Jedan od najvećih muzičara svih vremena preminuo je 25. juna 2009. godine u svom domu u Los Angelesu.

Izvor: Faktor/Variety