IKONA SVOJE GENERACIJE

Monica Bellucci važi za jednu od najljepših glumica, a svoju dugogodišnju karijeru započela je kao model nakon toga se proslavila kao glumica.

Osim predivnog izgleda i neodoljivog šarma, krasi je 'ne sais quoi', 'ono nešto', jer njena su pojava i energija, čini se, privlačne svima.

Karijeru je počela modelirajući za poznate brendove Dolce & Gabbana i Dior. Nakon toga se proslavila glumeći u filmovima, prvo italijanskima, a onda francuskim i američkim filmove.

Na filmu je debitovala prije nešto više od 30 godina u italijanskoj komediji "Francesca Laudadija La Riffa" (1991). Iako se mijenjala, uvijek je to činila sa stilom te ne čudi da je krasi bezvremenska ljepota i svijest o važnosti njege.

Sljedeće godine glumila je Drakulinu nevjestu u gotičkom horor ljubavnom filmu Francisa Forda Coppole Drakula Brama Stokera. Za glavnu ulogu u "L'Appartement" dobila je nagradu César za najperspektivniju glumicu. Glumila je Malènu Scordia u hvaljenoj italijanskoj romantičnoj drami Malèna Giuseppea Tornatorea. Glumila je u kontroverznom umjetničkom psihološkom trileru "Gaspara Noéa Nepovratno", koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu.

Godine 2004. glumila je Mariju Magdalenu u biblijskoj drami Mela Gibsona "The Passion of the Christ". Glumila je Persefonu u naučno-fantastičnim filmovima "The Matrix Reloaded i The Matrix Revolutions" iz 2003 .

Uspješne uloge su se zaredale, a u pedesetoj je godini postigla ono što nikome prije nje u toj dobi nije uspjelo - postala je Bondova djevojka. U 51. godini, pojavljivanjem u filmu o Jamesu Bondu 2015. "Spectre" te je postala najstarija Bondova djevojka u historiji franšize.

Od tada je glumila u filmovima kao što su "The Whistleblower" (2010), "The Wonders" (2014), "On the Milky Road" (2016), "The Best Years of a Life" (2019), "The Man Who Sold His Skin" (2020) i "Memory" (2022).