Spisak najplaćenijih muzičara za prošlu godinu je objavljen, a vrhu ove liste našao se pjevač Brus Springstin (Bruce Springsteen).

Naime, on je tokom prošle godine zaradio 435 miliona dolara.

Prodao je prava na svoje pjesme Sony Music Groupu. Prodaja je obuhvatila muzički opus koji se proteže kroz 50 godina karijere i uključuje 20 studijskih albuma, a procjenjuje se na oko 500 miliona dolara.

Drugo mejsto zauzeo je reper Džej zi (Jay-z). On je zaradio 340 miliona dolara. On je svoje udjele prodao streaming kompaniji Tidal i brendu pjenušca Armand de Briganic (Brignac).

Treći na listi je Kanje Vest (Kanye West) s 235 miliona dolara. Četvrti slijedi Pol Simon (Paul). Naime, on je prodao svoj muzički opus, koji uključuje Mrs Robinson i The Sound of Silence Sony Musicu te zaradio oko 200 miliona dolara.


Objavljeni spisak/FOTO: PIXSELL

Na petom mjestu najveće zarade našao se Rajan Teder (Ryan Tedder), poznati tekstopisac koji je, uz pjesme za svoj bend OneRepublic, napisao mnoge hitove za Bijonse (Beyonce), Adel (Adele ) i Eda Širana (Sheerana) i prodao dio svoje kolekcije pjesama investicijskoj firmi KKR, zaradivši 160 miliona dolara.

Šesti najplaćeniji glazbenik je Bob Dilan (Dylan) sa 130 miliona dolara zarade, a na sedmom mjestu našli su se Red Hot Chilli Peppers, koji su zaradili 116 miliona dolara.

Osmo mjesto pripalo je P. Didiju (Diddyju), glazbeniku poznatom po svojim poduzetničkim podvizima. On je zaradio 90 miliona dolara, a iako je i dalje vlasnik Bad Boy Recordsa i Sean Jean brenda, u novije vrijeme najviše mu love donosi Ciroc votka.

Deveti najplaćeniji glazbenik je Neil Jang (Young) s 80 miliona dolara, a deseti Lindsi Bakingam (Lindsey Buckingham), gitarist Fleetwood Maca, koji je prodao prava investicijskoj kompaniji Hipgnosis i zaradio 73 miliona dolara.