PROCJENA FORBESA

Gubitak partnerstva s Adidasom pokazao se velikim udarcem na novčanik Kanyea Westa i on više nije milijarder nakon što je Adidas raskinuo vezu s muzičarem zbog njegovih antisemitskih izjava - izvijestio je Forbes.

Forbes je procijenio Westov ugovor s njemačkom kompanijom odjeće na 1,5 milijardi dolara i kaže da njegova neto vrijednost bez toga pada na 400 miliona dolara.

Adidas je u utorak objavio svoju odluku o prekidu saradnje s Westom, koji se zove "Ye", rekavši da je proizvodnja reperove "Yeezy" linije obuće i odjeće "odmah" zaustavljena.

- Adidas ne tolerira antisemitizam i bilo koju drugu vrstu govora mržnje - poručili su iz Adidasa i dodali:

- Njegovi nedavni komentari i postupci bili su neprihvatljivi, puni mržnje i opasni te krše vrijednosti kompanije o različitosti i uključivanju, međusobnom poštovanju i poštenju – naveli su iz Adidasa.

Potez je uslijedio nedugo nakon što je agencija za talente CAA odbacila zastupanje Westa (45), a filmski studio MRC odlučio je ne objaviti dovršeni dokumentarac o 24-strukom dobitniku Grammyja.

Ranije ovog mjeseca, Westov Instagram račun je bio djelimično blokiran, a njegov Twitter račun je zaključan zbog objava koje se smatraju antisemitskim.

Reper se na modnoj reviji u Parizu pojavio u majici sa sloganom "Životi bijelaca su vrijedni".

Taj slogan kojim se koristi američka krajnja desnica, izmijenjeno je ime pokreta "Životi crnaca su vrijedni" koji se bori protiv rasizma prema crnačkom stanovništvu.

Izvor: Faktor/Forbes