ZARADIO 131.000 FUNTI

Na 18 mjeseci zatvora osuđen je 22-godišnji haker Adrian Kwiatkowski koji je ukrao neobjavljene pjesme niza poznatih izvođača te na njima zaradio više od 131.000 funti.

Mladi haker ilegalno je pristupio podacima muzičara i njihovih producenata koji su bili pohranjeni u cloudu te kopirao nedovršene pjesme.

Policija je pronašla ukupno 1.263 audiodatoteke niza poznatih izvođača, uključujući Eda Sheerana, Kanyea Westa i repera Lil Uzi Verta te tvrde da je na njima zaradio 131.000 funti.

Ured okružnog tužitelja na Manhattanu pokrenuo je istragu 2019. godine nakon brojnih pritužbi od muzičara, piše BBC.

Muzičari su izjavili da je osoba pod pseudonimom Spirdark dobila pristup nizu računa i prodavala sadržaj koji je bio spremljen na njima.

Nedugo potom vlasti su uspjele s Kwiatkowskim povezati adresu e-pošte korištenu za postavljanje Spirdarkovog računa kriptovalute.

Kwiatkowski je uhapšen iste godine, a policija je zaplijenila sedam uređaja, uključujući hard disk koji je sadržavao 1.263 neobjavljene pjesme 89 izvođača.

Zaplijenili su mu bitcoine u vrijednosti od 64.000 funti, a na bankovnom računu pronašli su još 67.275 funti koje su došle od kriptovaluta.

Izvor: Faktor/BBC