POSLJEDICE INCIDENTA

Odlukom Upravnog odbora Akademije filmske umjetnosti i nauka Willu Smithu je na deset godina zabranjen pristup ceremoniji dodjele Oscara. The New York Times i Washington Post tvrde da će i dalje moći biti nominovan, ali neće moći preuzeti nagradu na dodjeli.

Sinoć je objavljeno da je Willu Smithu zabranjeno prisustvovati događajima Akademije 10 godina nakon što je ošamario Chrisa Rocka na dodjeli Oskara 2022.

Incident se dogodio nakon što se komičar našalio na račun supruge glumca, Jade Pinkett Smith, upoređujući njenu kratku frizuru sa GI Jane, uprkos tome što je u prošlosti otvoreno govorila o tome da pati od alopecije koja uzrokuje gubitak kose.

Nakon vijesti o Smithovoj desetogodišnjoj zabrani, mnogi su se pitali znači li to da bi ga organizacija još uvijek mogla priznavati za buduće nastupe u tom vremenskom periodu.

Nakon što je Akademija objavila svoju odluku, 53-godišnjak je odgovorio: "Prihvatam i poštujem odluku Akademije."

U objavi o Smithovoj zabrani ne spominje se da li on još uvijek ispunjava uslove za nominaciju tokom 10-godišnjeg perioda.

Izjava je glasila: "Odbor je odlučio da u periodu od 10 godina od 8. aprila 2022. g. Smithu neće biti dozvoljeno prisustvovati bilo kakvim događajima ili programima Akademije, lično ili virtuelno, uključujući, ali ne ograničavajući se na dodjelu Oskara".

Iako Akademija ne navodi da li bi glumac mogao biti nominovan u narednoj deceniji, prema The New York Timesu, dvije anonimne ličnosti iz industrije koje poznaju pravila organizacije rekle su da bi on i dalje ispunjavao uslove, ali jednostavno ne bi mogao prisustvovati ceremoniji.

Publikacija je dodala da je Akademija odbila da daje dalje detalje.

Akademija je u svom saopćenju navela da je 94. dodjela Oskara "trebala biti proslava mnogih pojedinaca u zajednici koji su učinili nevjerovatan posao prošle godine".

Međutim, utvrdili su da su "ti trenuci bili zasjenjeni neprihvatljivim i štetnim ponašanjem". Akademija je priznala da se "nije na adekvatan način pozabavila situacijom u prostoriji" tokom emitovanja, dodajući: "Zbog ovoga nam je žao".