Legendarna bijela haljina koju je Marylin Monroe nosila u filmu "Sedam godina vjernosti" prodata je za 4,6 miliona dolara na aukciji u Los Angelesu, piše CNN.
Provizija aukcijske kompanije je milion dolara tako da će sretni kupac za haljinu, koju je glumica nosila u, vjerovatno, najpoznatijoj filmskoj sceni ikada, morati platiti 5,6 miliona dolara.

Identitet kupca, koji je svoje ponude plasirao preko telefona, nije odmah otkriven.

Ovo je bila prva od niza aukcija na kojima će biti ponuđena kolekcija pjevačice, plesačice i glumice Debbie Reynlods, koju je sakupljala proteklih 50 godina.

Haljina Marylin Monroe koja je do sada držala rekord prodata je 1999. godine za 1,47 miliona dolara, a Marylin ju je nosila 1962. godine kada je tadašnjem predsjedniku SAD Johnu F. Kennedyju otpjevala "Sretan rođendan".

Kolekcionarka Keya Morgan, koja piše knjigu o Marylinoj smrti, kazala je da bi Marylin bila u šoku da zna da se njena haljina prodala za toliko novca jer je u trenutku smrti na računu imala samo 2.000 dolara.

Na aukciji su prodate još tri haljine legendarne zvijezde za ukupno 2,7 miliona dolara. Riječ je haljinama iz filmova: "Muškarci više vole plavuše", "Nema biznisa kao što je show business" i "Rijeka bez povratka".