Američka kuća CNN objavila je do sada neviđene fotografije filmske dive Marilyn Monroe.

CNN je u posjed fotografija došao zahvaljujući fotografu Antonu Furyju, koji je 1980. godine na garažnoj rasprodaji u New Jerseyu kupio kovertu sa negativima za dva dolara. Međutim, nije ni sanjao da se radi o desecima nerazvijenih fotografija Marilyn Monroe.

"Pronašao sam kovertu sa negativima za koje nisam znao šta je na njima. Jedino za šta sam bio siguran je da su stari", kaže Fury.

Pretpostavlja se da su fotografije napravljene u periodu prije nego što će Marilyn postati poznata.

"Nakon što sam pregledao negative sa povećalom, nije bilo dvojbe da je to Marilyn. Ali to je jedina stvar koju sam znao. Ne znam gdje i kada su fotografije snimljene", pojašnjava Fury.

On je snimke pokazao Davidu W. Streetsu, trgovcu umjetninama s Beverly Hillsa i stručnjaku za fotografije Marilyn Monroe.

Prema njegovom mišljenju, slike datiraju iz najranijeg perioda njene karijere, sa kratkom frizurom koja će kasnije postati legendarna.

Iako Streets nije uspio odgonetnuti porijeklo fotosesije, pretpostavlja da su fotografije napravljene 1950. godine u Los Angelesu jer se u pozadini vide brda Hollywooda. Međutim, mnoga pitanja i dalje ostaju neodgovorena.

Zajedno s fotografijama Monroe, Fury je tog dana pronašao i fotografije slavne glumice Jayne Mansfield, koja je Marilyn bila prijateljica.

CNN je fotografije objavio samo nekoliko dana prije Marilynog 85. rođendana.