Sjedinjene Američke Države službeno su zatražile od Švicarske da izruči Romana Polanskog vlastima u Kaliforniji gdje bi trebao odslužiti do dvije godine u zatvoru zbog seksa s maloljetnicom davne 1977. godine.

Polanski je uhapšen krajem septembra kad je došao u Zürich kako bi sudjelovao na filmskom festivalu. Švicarske su vlasti tada postupile prema potjernici koju su SAD još davno izdale.

Švicarske su vlasti izvijestile da je američki zahtjev proslijeđen službenim tijelima u Zürichu gdje će biti održano saslušanje na kojem bi trebalo odlučiti hoće li Polanski biti poslan u Los Angeles.

"U okviru sudske procedure u Americi, on je priznao krivicu za nedozvoljene seksualne odnose sa maloljetnicom. Američke vlasti ga traže kako bi sud mogao izreći kaznu za to krivično djelo", prenose agencije.

Izruči li Švicarska Sjedinjenim Državama Romana Polanskog, francusko-poljskog reditelja, "u skladu s američkim zakonom koji je na snazi" prijeti mu maksimalna kazna od dvije godine zatvora, izjavio je glasnogovornik švicarskog ministarstva pravde Folco Galli.

Ukoliko se odluči da će poznati filmski redatelj biti izručen SAD-u, on se na tu odluku ima pravo žaliti sve do Federalnog vrhovnog suda. U tom bi slučaju on još nekoliko mjeseci proveo u švicarskom zatvoru. Ali, pravni stručnjaci tvrde kako je vrlo vjerovatno da će sve njegove žalbe biti odbačene te da će na kraju biti izručen SAD-u.