Prošle su dvije godine od tragične smrti mladog makedonskog pjevača Toše Proeskog.

I dok ga se porodica, prijatelji i fanovi širom regije prisjećaju s tugom i nevjericom da ga više nema, i ove godine 15 maratonaca trčat će od Nove Gradiške do Kruševa, rodnog grada Proeskog, što je maraton dug skoro 1.000 kilometara. Tu će i ove godine biti položeno cvijeće i upaljene svijeće na grobu velikog čovjeka i muzičara.

U Kruševu će dan njegove pogibije biti obilježen i koncertom "Kruševska suza neisplakana, pjesma nedopjevana", a u prodaji će se naći i DVD sa velikim koncertom koji je Toše održao na gradskom stadionu u Skoplju 5. oktobra 2007. godine.

Tošini fanovi prisjetit će ga se u mnogim gradovima Balkana.

Toše Proeski je poginuo u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, kada je džip koji je vozio Georgij Georgijevski udario u šleper koji se nalazio ispred njega. Toše je poginuo na licu mjesta, a njegovi saputnici, Geogrijevski i menadžerka Ljiljana Petrović su povrijeđeni.

Krivični sud u Skoplju još nije utvrdio kako je stradao popularni pjevač, a proces pred makedonskim pravosuđem još uvijek traje.

Toše Proeski je rođen 25. januara 1981. godine u Prilepu. Počeo je pjevati još u djetinjstvu, a prvi album izdao je 1999. godine. Bio je UNICEF-ov ambasador dobre volje, primio statuu Majke Tereze za humanitarni rad i bio poznat u cijelog regiji, pa i šire. Posljednji veliki koncert održao je u Skoplju 5. oktobra.

Svoj posljednji veliki solistički koncert u Sarajevu održao je 12. maja 2006. godine.

Dan kad je poginuo, 16. oktobar, u Makedoniji je proglašen danom žalosti. Nakon njegove smrti objavljen je i posljednji album "The Hardest Thing", te snimljen dokumentarni film o njegovom životu. Postao je počasni građanin Makedonije, snimio šest studijskih albuma, izdao dva DVD izdanja, napunio bezbroj koncertnih sala širom Balkana i svijeta, osvojio mnogobrojne muzičke nagrade i u srcima svih ostao zapamćen kao veliki čovjek.