Ljubavni jadi, prevare, iscrpljujuće sudske parnice, preljube, podjela bogatstva i medijska buka prate skoro svakih razvod slavnog para, a slijede neki od skandaloznijih razvoda u svijetu showbusinessa.

Prince Charles & Diana Spencer

Za cijeli svijet to je bila bajka. Milioni gledatelja pratili su vjenčanje u kraljevskoj porodici putem TV prijenosa. Princ Charles, nasljednik britanskog krune i Lady Diana Spencer izrekli su sudbonosno 'da' 1981. godine na velikoj ceremoniji u Londonu u katedrali St. Paul. No, posljednju stranicu bajke ispisali su advokati. Par je 1991. godine objavio da se razvode, nakon što već duže vrijeme nisu dijelili isti krevet. Princeza Diana kazala je da se brak raspao zbog Charlesove preljube sa Camillom Parker Bowles, da bi on to i sam javno priznao u televizijskom intervjuu. Razveli su se 1996. godine, a godinu poslije princeza Diana poginula je u fatalnoj saobraćajnoj nesreći.

Richard Burton & Elizabeth Taylor

Filmki par imao je dugu i vatrenu ljubavnu vezu koja se završila razvodom ne jednom već dva puta. Upoznali su se na snimanju filma "Cleopatra" 1963. godine. Ljubav na filmskom platnu pretvorila se u strastvenu vezu u stvarnom životu. Više od uspjeha filma, privatni život dvoje protagonista bio je glavna meta medija željnih senzacija. Vjenčali su se sljedeće godine. Richard Burton postao je peti muž filmske dive, a ona je njegova druga žena. Burton je slavnu Liz obasipao poklonima, a ponajviše skupocjenim dijamantima. Njihova veza se nakon deset godina završila brodolomom, a par se opet pomirio nakon 16 mjeseci. Drugi put su se vjenčali na skromnoj ceremoniji u Africi, da bi se 1976. godine ponovo razveli.

Nicolas & Cecilia Sarkozy

Njihov brak je podsjećao na sapunicu, a medijima su postali interesantni i prije nego što je Sarkozy postao francuski predsjednik. Vjenčali su se 1996. godine i u braku su dobili jednog sina. Oboma je to bio drugi brak. No, 2005. godine stvari su počele da idu nizbrdo kada je Cecelia pobjegla sa biznismenom Richardom Attiasom u New York. Ipak, vratila je 2006. godine, pred predsjedničku kampanju njenog muža, kako bi mogli glumiti francusku verziju Kennedyjevih. Cecelia se samo nekoliko puta pojavila u javnosti u ulozi prve dame, a onda su se i zvanično razveli. Tako je Nicolas Sarkozy postao prvi predsjednik u Francuskoj koji se razveo tokom svog mandata.

Britney Spears & Kevin Federline

Bilo im je dovoljno tri mjeseca u vezi da shvate da su "stvoreni jedno za drugo". Odmah su se vjerili, a navodno je pop princeza sama sebi platila zaručnički prsten. Pop zvijezda i bivši plesač na "ludi kamen" su stali 2004. godine, a nakon samo dvije godine sve je bilo gotovo među njima. Britney je podnijela zahtjev za razvod braka, a kao razlog je navela "nepomirljive razlike". Njihov razvod 2007. godine prouzrokovao je potpuni psihički krah američke pjevačice, koje je potom obrijala glavu, napala paparazze i završila u bolnici.

Roman & Irina Abramovič

Ruski milijarder upoznao je Irinu Maladinu u avionu gdje je radila kao stjuardesa. Vjenčali su se 1991. godine te dobili dvoje djece. Razlog razvoda najvjerovatnije je bila afera jednog od najbogatijih ljudi na svijetu sa Darijom Zhukovom, modnom dizajericom i kćerkom londonskog oligarha. Bračni par Abramovič nije imao potpisan predbračni ugovor, pa su se dogovorili o skrbništvu nad djecom i podjeli zajedničke imovine. Iako su mnogi špekulirali da je Irina za razvod dobila 300 miliona dolara, prava cifra nikada nije izašla u javnost.

Paul McCartney & Heather Mills

Žestoka brakorazvodna parnica između dvoje celebrityja mjesecima je punila naslovne stranice novina. Vjenčali su se 2002. godine, a njihov odnos je od samog početka bio problematičan. Kada su 2006. godine prvi put raskinuli, tvrdili su da su ostali u dobrim odnosima. No, uslijedio je vrlo neugodan i javan razvod. Bivši model Heather Mills tražila je odštetu od 250 miliona dolara, dok je bivši član Beatlesa predložio 32 miliona dolara. Mills je kasnije izjavila da je medijsko izvješavanje bilo nepravdeno prema njoj i da je dovelo na rub samoubistva. Na kraju je otišla kući sa 50 miliona dolara.