Nakon duge borbe s rakom pankreasa američki glumac Patrick Swayze preminuo je noćas u 57. godini, saopštila je njegova publicistkinja.

Legendarna zvijezda filmova "Prljavi ples" i "Duh" otišao je u miru u vrijeme dok je oko njega bila njegova porodica, javila je Annett Wolf. Swayze je umro u Los Angelesu, 20 mjeseci nakon što mu je dijagnosticiran smrtonosni oblik raka.

Uprkos bolesti nastavio je raditi, snimajući dramsku seriju "The Beast" i pišući zajedno sa svojom suprugom memoare. U toku snimanja serije odbijao je da uzima lijekove protiv bolova bojeći se da će oni utjecati na njegovu glumu.

Kad se u javnosti prvi put pojavio bolestan, prema nekim izvještajima davali su mu samo par sedmica života. Ipak, njegov doktor je izjavio da se situacija može smatrati optimističnijom.

Želio je poživiti dok se ne nađe lijek i bio spreman podvrgnuti se njegovom testiranju. Osim Swayzeove porodice, mnoge kolege i fanove rastužila je vijest o smrti glumačke legende.

On je s velikim uspjehom snimio čitav niz filmova, a najviše je snimao osamdesetih i devedestih godina.

Rođen je u Teksasu 1952., a 1961. je izabran u magazinu People za "najseksipilnijeg" muškarca. Sin je koreografa, studirao je ples u svojoj mladosti, a prvu glavnu ulogu na Broadwayu dobio je u mjuziklu "Briljantin".

Nakon niza godina, dok je glumio u serijama i TV filmovima, stječe svjetsku slavu 1987. zahvaljujući mjuziklu "Dirty Dancing" (Prljavi ples). Pjesma koju je Swayze otpjevao na špici tog filma "Ona je poput vjetra" postala je veliki hit.

Pobijedio je ovisnost o alkoholu, a 1975. se oženio glumicom Lisom Niemi, s kojom nije imao djece.