Uprkos pandemiji

Nizozemska vlada dopustit će da se ovogodišnje takmičenje za najbolju pjesmu Europe održi uz prisustvo 3.500 gledatelja.

Godišnje muzičko natjecanje održat će se u Ahoy areni u Rotterdamu u maju, nakon što je otkazano prošle godine, javlja BBC.

Pola dvorane moći će biti popunjeno, a gledatelji će trebati pokazati negativan nalaz na koronavirus prije ulaska.

Organizatori Eurosonga pozdravili su odluku i rekli da će “razmotriti sada dostupne opcije”.

Naveli su da će “objaviti više detalja idućih sedmica o tome kako sigurno pustiti publiku u Ahoy arenu u Rotterdamu ako to situacija dopusti”.

Dodaju da zdravlje i sigurnost takmičara “ostaje glavni prioritet” i da će svi umjetnici i njihove delegacije morati poštovati “strogi protokol”.

Najava je uslijedila nakon što je održan muzički festival u blizini Amsterdama u martu na kojemu je smjelo biti 1500 ljudi, dok je 5000 navijača moglo bodriti Nizozemsku u nogometnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u subotu.

Konačan broj gledatelja na Eurosongu znat će se krajem mjeseca i taj broj bi se mogao smanjiti ako opet poraste broj zaraza.

Eurosong će se održati od 18. do 22. maja, a organizatori su prethodno predstavili nekoliko potencijalnih scenarija – od cjelovitog showa kao inače do unaprijed snimljenih nastupa te nastupa bez publike.