NASTALA SLUČAJNO

Ljubitelji bijele čokolade mogli bi se iznenaditi kada shvate da njihova omiljena poslastica tehnički uopće nije čokolada.

Postoji jednostavna nauka koja objašnjava zašto je to tako. Pravi se samo od maslaca ili masti iz zrna kakaovca. Bijela čokolada ne sadrži nikakve krutine kakaovca koje tamnoj i mliječnoj čokoladi daju prepoznatljiv okus i boju.

Bijela čokolada se pravi miješanjem kakao maslaca, mlijeka u prahu, šećera, lecitina i ponekad vanilije. Zbog odsutnosti kakaove mase, bijela čokolada ima znatno niži sadržaj polifenola i antioksidativno djelovanje u usporedbi s mliječnom i tamnom čokoladom.

Zbog toga nutricionisti često odvraćaju ljude od pretjeranog uživanja u bijeloj čokoladi. Često se kaže da je 'najzdravija' čokolada tamna čokolada s visokim udjelom kakaa.

Uprkos tome što nije najzdravija, u poslastici od bijele čokolade uživaju milijuni ljudi širom svijeta. Međutim, mnogi ne znaju da ga je Nestle napravio greškom još 1930-ih.

Web stranica kompanije podijelila je priču o tome kako je dodala kakao maslac Nestrovitu - dodatku prehrani za djecu - kako bi napravila kruti tabletirani oblik mlijeka. Pritom je čokoladna kompanija slučajno izumila bijelu čokoladu. Ubrzo nakon toga, shvatili su da može proizvoditi nemedicinske verzije Nestrovita, Milkybar koji danas mnogi poznaju i vole bila je prva bijela čokoladna pločica stavljena na police trgovina 1936. godine.