OBJAVIO CONDE NAST TRAVEL

Magazin Conde Nast Traveler objavio je listu 50 najljepših gradića na svijetu, a prvo mjesto zauzeo je Albarracin u Španiji.

Neki od kriterija koje je spomenuti magazin koristio su arhitektura, krajolik, infrastruktura itd. Albarracin je planinski gradić uz rijeku Gvadalavijar. Zgrade u ružičastim i narandžastim nijansama se savršeno uklapaju u stjenovito okruženje.

Ovdje živi nešto više od 1.000 ljudi. Ovo mjesto također je mnogo interesantno turistima zahvaljujući historiji muslimanske i kršćanske vladavine. Ovdje možete pronaći gotičke katedrale i ruševine maurskih alkazara.

Onima koji imaju namjeru posjetiti Albarracin preporučeno je da rezervišu boravak u Valenciji te da se onda dva sata voze do ovog gradića. Na listi su se iza Albarracina našli su se: Ban Rak Thai (Tajland), Banos (Ekvador), Bar Harbor (Maine), Biei (Japan), Bled (Slovenija) itd.

"Sa svojim smaragdnim vodama, otočićem s crkvama, pogledom na Julijske Alpe i dvorcem iz 12. stoljeća, neće vam nedostajati savršenih pogleda", opisan je Bled.