Sadrži i zlato

Izgubljena ogrlica napravljena od zuba megalodona, nekada davno najvećeg i najmoćnijeg okeanskog grabežljivca, pronađena je pored olupine broj RMS Titanic.

Ogrlica nije viđena otkad je Titanic potonuo 1912. godine, piše Newsweek, a pronašla ju je kompanija Magellan Ltd s otoka Guernsey u kanalu La Manche.

Kompanija je specijalizirana za podvodne istrage i mapiranje morskog dna.

Magellan je zajedno s produkcijskom kućom Atlantic Productions iz Londona izradio trodimenzionalnu maketu Titanica, a Atlantic Productions o procesu izrade makete snima dokumentarni film.

Da bi se napravila maketa, bespilotne podvodne ronilice 200 su sati plovile oko olupine Titanica te za to vrijeme napravile više od 700 hiljada fotografija.

Magellan je na jednoj od tih fotografija uočio ogrlicu od zuba megalodona koja sadržava i zlato.

Glavni izvršni direktor Magellana Richard Parkinson rekao je da je otkriće ogrlice "zadivljujuće i prelijepo" te da "oduzima dah".

Megalodon je izumro prije otprilike 3,6 miliona godina, a prvi puta uočen je prije više od 20 miliona godina.

Prema Prirodoslovnom muzeju u Londonu, najveći megalodon bio je dug između 15 i 18 metara.

Zubi megalodona mogli su biti dugi i 17,5 centimetara. Međutim, fosili zuba megalodona koji se mogu naći u prirodi najčešće su dugački između osam i 13 centimetara.

Magellan ogrlicu nije izvukao iz olupine jer su se Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija dogovorile da javnost iz olupine ništa ne smije izvlačiti.

Pokušava se otkriti kome je ogrlica pripadala. Umjetna inteligencija će dati doprinos potrazi tako što će analizirati snimke ukrcavanja putnika te kontaktirati rođake putnika.

Faktor/Newsweek