ISKOČIO S PADOBRANOM

Youtuber koji je namjerno uništio avion zbog pregleda izjasnit će se krivim za ometanje federalne istrage čišćenjem lokacije pada aviona, saopćili su američki tužitelji.

Dvadesetdevetogodišnji youtuber Trevor Jacob objavio je snimak pada aviona na videoservisu YouTube u decembru 2021. godine, koji je prikupio više od 2,9 miliona pregleda. U sklopu sporazuma o priznanju krivice je priznao da je snimio video kao dio sponzorskog dogovora za proizvod, a sada mu prijeti kazna do 20 godina zatvora.

Riječ je o pilotu i skydiveru koji je pristao da se izjasni krivim po jednoj tački optužnice koja se odnosi na uništavanje aviona i prikrivanje s namjerom ometanja federalne istrage.

Jacob je u novembru 2021. godine poletio iz Santa Barbare u Kaliforniji s kamerama postavljenim na avion, a sa sobom je ponio padobran i selfie štap.

"On nije namjeravao stići na destinaciju, nego je planirao skočiti iz aviona tokom leta i snimiti se kako se padobranom spušt ana tlo dok se njegov avion ruši", saopćeno je iz tužilaštva.

Avion je pao u Nacionalnu šumu Los Padres 35 minuta nakon polijetanja, a potom je Trevor došao do njega kako bi uzeo snimke.

Neki korisnici YouTubea su bili skeptični o padu aviona te su isticali da je Jacob već nosio padobran, kao i da nije pokušao sigurno spustiti avion. On je pad aviona prijavio vlastima te je bio obavezan da sačuva olupinu. Kasnije je tvrdio da nije znao lokaciju pada aviona, no ipak je znao jer je stigao do nje helikopterom, uklonio je i kasnije uništio.

Jacob će se na sudu pojaviti u narednim sedmicama, a pilotska dozvola mu je oduzeta prošle godine.