ZA RODITELJE

Djeca imaju puno pitanja o tome kako funkcionira svijet, no nekim će roditeljima biti teško odgovoriti na pitanje o tome odakle dolaze bebe. Pitaju se šta bi roditelji uopće trebali reći svojoj djeci o tome kako djeca dolaze na svijet i kada bi trebali započeti razgovor o toj temi.

Stručnjaci su za Parents detaljno objasnili kako pristupiti problematici ovisno o djetetovoj dobi i sposobnosti razumijevanja.

Kako razgovarati s vrlo malom djecom

Dječija psihologinja i osnivačica Dr. Gummer's Good Play Guide, dr. sc. Amanda Gummer, kaže da je prva stvar koju treba upamtiti to da se ovo pitanje odraslima može činiti mnogo neugodnijim nego djeci.

- Mala djeca vjerovatno žele samo činjenice. Obično je dovoljno usredotočiti se na biološki proces i postaviti temu kao naučnu. Na primjer, mogli biste reći da kada se roditelji jako vole, stvaraju posebnu stanicu koja izrasta u bebu - objašnjava dr. Gummer.

Osnivačica organizacije Moms For Mental Health Jillian Amodio slaže se i dodaje da je korištenje odgovarajućeg rječnika važno kako bi se izbjegli nesporazumi čak i za ovu vrlo mladu dobnu grupu.

- Preporučujem da uvijek imenujete dijelove tijela njihovim stvarnim imenima. To djeci daje vokabular koji im je potreban za razgovor o svojim tijelima na osnažujući način bez srama ili zbunjenosti. Tipično je da će mlađa djeca imati više pitanja o svojim tijelima i kako beba uđe u nečiji trbuh i kako izađe vani, umjesto pitanja o samom seksu - objašnjava Amodio.

Biti jasan s jednostavnim, biološkim odgovorima u ovoj dobi često difuzira razgovor bez stigmatiziranja teme kada djeca neizbježno ponovno pitaju.

Kako razgovarati s djecom školske dobi

U osnovnoj školi djeca su često razvojno spremna za detaljniji odgovor. Christopher Kearney, dr. sc., ugledni profesor i voditelj Odsjeka za psihologiju Univerziteta u Nevadi, objašnjava da se kasniji razgovori mogu nadograditi na onaj prvi razgovor koji roditelji vode dok su im djeca mlađa.

- Za osnovnoškolsku djecu može se napraviti sličan pristup, možda s malo više detalja o činjenici da stvaranje djeteta zahtijeva, u većini slučajeva, dvoje ljudi, opet s više fokusa na nadolazeći događaj nego na uzrok - kaže dr. Kearney.

- Kako djeca budu starija, možda će biti spremna za detaljnije informacije o ljudskoj reprodukciji, uključujući ulogu spermija i jajne stanice u oplodnji i razvoju fetusa - potvrđuje dr. Gummer.

Kako razgovarati s adolescentima

Kako djeca postaju tinejdžeri, pitanje odakle dolaze bebe trebalo bi uključivati konkretnije razgovore o seksu.

- Starija djeca počet će postavljati pitanja o seksu, seksualnosti i seksualnim činovima. Seksualnost je normalan dio ljudskog razvoja i o njoj treba razgovarati otvoreno i iskreno. Nema ništa sramno u potrazi za znanjem - objašnjava Amodio.

Zapravo, istraživanja pokazuju da razgovor s adolescentima o seksu na dobno primjeren, izravan i pozitivan način dovodi do toga da djeca donose bolje informirane odluke. Dr. Kearney se slaže, dodajući da s godinama dolazi do boljeg razumijevanja fizičkog procesa rođenja djeteta.

- Adolescenti mogu razmišljati apstraktnije i mogu puno bolje razumjeti biološke procese. Zato je važno osnažiti djecu i dati im riječi kojima mogu postavljati teška pitanja. Svaka dobna grupa trebala bi imati činjenično razumijevanje svojih tijela - potvrđuje Amodio, naglašavajući važnost korištenja tačne terminologije u mladoj dobi.

Razgovor s usvojenom djecom

Maloj djeci može biti posebno teško razumjeti odakle dolaze usvojene bebe. Njihova mama nije bila trudna, pa kako je onda došlo do bebe? Iskrenost je ključna.

- U redu je prenijeti istinu da neki roditelji odluče dati svoje dijete na usvajanje kako bi se druga porodica mogla brinuti za mališana - kaže dr. Kearney.

Važno je objasniti djeci da se usvojene bebe rađaju kao i sva druga djeca, iz istog biološkog procesa.

- Usvojena djeca također su došla na svijet rođenjem. Njihovi biološki roditelji i njihovi posvojitelji igraju vrlo važnu ulogu u priči o porijeklu - objašnjava Amodio.

Šta ne treba reći kada djeca pitaju odakle dolaze bebe

Važno je da roditelji budu otvoreni i iskreni sa svojom djecom, posebno kada su starija.

- Koristite se činjenicama! Nemojte lagati. Nemojte opisivati stvari drugačijim nego što jesu. Znanje uklanja strah i neizvjesnost. Na pitanja odgovarajte iskreno i otvoreno. Odgovorite tačno na ono što se traži - kaže Amodio.

Također, roditelji bi mogli promisliti o tome da se suzdrže od pričanja stare bajke o rodi koja donosi bebe budućim roditeljima. Nažalost, ova priča može biti zbunjujuća, posebno za djecu koja pokušavaju shvatiti komplicirani svijet.

- Priča o rodama ne može biti osnova na kojoj djeci objašnjavate reprodukciju - ističe dr. Gummer.

Na kraju, važno je dopustiti djeci da sama postavljaju pitanja i oblikuju razgovor.

- Ako pustite djetetu da vodi razgovor, omogućujete mu da stekne znanje koje traži na način koji za njegov uzrast nije pretjeran - kaže Amodio.

Iako na pitanje "odakle dolaze bebe?" može biti zastrašujuće odgovoriti, važno je upamtiti da iskrenost i jasan rječnik omogućuju izbjegavanje pogrešne komunikacije, dojam nespretnosti i osjećaj srama. Kroz razumijevanje jezika i tjelesne autonomije, djeca uče da mogu sigurno postavljati pitanja na koja će dobiti istinit odgovor.

Izvor: 24.sata.hr/Parents