Ovo se rijetko događa

Meteorit je udario u krov kuće u gradu Elmshornu, koji se nalazi 30-tak kilometara od Hamburga. Njemački svemirski centar potvrdio je ovu informaciju.

"Kamen veličine teniske loptice probio je u utorak 25. aprila krov kuće", rekao je u petak stanovnik kuće. Nije odmah bilo poznato je li iko povrijeđen.

Glasnogovornik Njemačkog svemirskog centra (DLR) također je potvrdio udar meteorita.

"Takav događaj je vrlo rijedak", rekao je.

Prema informacijama DLR-a, meteorit je posljednji put udario u Njemačku u aprilu 2002. godine u Bavarskoj u blizini dvorca Neuschwanstein.

Meteor udari u Zemlju svakih 2.000 do 10.000 godina

Mnogo veći događaj bio je meteor koji je u februaru 2013. godine eksplodirao u atmosferi u blizini ruskog grada Čeljabinska na Uralu.

Prema informacijama DLR-a, eksplozija je tada oštetila više od 7000 zgrada, a oko 1500 ljudi je povrijeđeno od letećih krhotina stakla.

Udari meteora o Zemlju relativno su rijetki i događaju se u prosjeku jednom u 2000 do 10 000 godina.

Većina meteorita izgori u atmosferi i nikada ne dosegnu površinu. Samo nekolicina prođe kroz atmosferu i tada mogu uzrokovati štetu na Zemlji.

Vjerovtnoća da veliki udar meteorita rezultira katastrofom je mala, ali nije nemoguća. Nauka se intenzivno bavi nadzorom svemira i otkrivanjem potencijalno opasnih objekata, piše Fenix-magazin.de.