Objavljen i snimak

Učenik sedmog razreda u američkom Michiganu ponio se kao heroj jer je spriječio da se njegov školski autobus sruši nakon što je vozač izgubio svijest, rekao je školski zvaničnik.

Radi se o Dillonu Reevesu, učeniku srednje škole Lois E. Carter u Warrenu, koji je pokazao izuzetni čin hrabrosti i zrelosti, kako je izjavio Robert D. Livernois, nadzornik Warren Consolidated Schools.

Sve se desilo u srijedu nakon nastave.

Livernois je na press konferenciji kazao da je vozačica autobusa doživjela "neku vrtoglavicu" tokom vožnje i slijedila je protokol upozoravajući "kućnu bazu" da se ne osjeća dobro i da će stati kako bi se omogućila odjelu za transport da pošalje nekoga da joj pruži pomoć, piše CNN.

Međutim, nije stigla stati. Onesvijestila se i autobus je počeo da skreće. Reeves, koji je sjedio pet redova iza je skočio sa svog sjedišta, bacio ranac, otrčao do prednjeg dijela autobusa, zgrabio volan i zaustavio autobus nasred ceste, uprskos panici.

Na snimku koji su vlasti objavile, vidi se Reeves kako preuzima kontrolu nad volanom, polako pritišće kočnice, a zatim viče ostalim putnicima: "Neka neko pozove hitnu. Odmah. Neko bi trebao nazvati hitnu. Nije me briga! Neka neko pozove hitnu".

Policija i vatrogasne službe Warrena stigle su na mjesto događaja u roku od nekoliko minuta i pomogle vozačici. Svi učenici su ukrcani u drugi autobus kako bi se vratili kući.

- Nije prijavljeno da nije bilo povrijeđene djece u autobusu - rekao je za CNN Warren vatrogasni komesar Skip McAdams.

Dodao je da je vozač autobusa, 40-godišnja žena, stabilno i prevezena je u bolnicu.

Nije bilo nikakve materijalne štete.

CNN