PRVI PUT OD 1950.

Indija je pretekla Kinu kao najmnogoljudnija zemlja na svijetu, prema procjenama Ujedinjenih nacija, što je najznačajniji pomak u globalnoj demografiji od kada se bilježi. Prema projekcijama UN-a, koje su izračunate na osnovu različitih faktora, uključujući popisne podatke i stope nataliteta i smrtnosti, Indija sada ima 1.425.775.850 stanovnika, čime je prvi put nadmašila Kinu, prenosi Guardian.

To je također prvi put od 1950. godine, kada su UN prvi put počele da vode globalnu evidenciju stanovništva, da je Kina skinuta sa prvog mjesta.

Staviti pod kontrolu

Pad stanovništva u Kini je posljedica decenija strogih zakona kako bi se rastući natalitet u zemlji stavio pod kontrolu, uključujući uvođenje politike jednog djeteta 1980-ih. To je uključivalo novčane kazne za rađanje viška djece, prisilne abortuse i sterilizacije. Iako je u početku bila veoma efikasna u kontroli stanovništva, ova politika postala je žrtva sopstvenog uspjeha, a zemlja se sada bori sa starenjem stanovništva, što bi moglo imati ozbiljne ekonomske implikacije.

Dio problema je u tome što je zbog tradicionalnog preferiranja dječaka politika jednog djeteta dovela do ogromne rodne neravnoteže. Broj muškaraca sada je veći od žena za oko 32 miliona.

- Kako zemlja sada može da poveća natalitet, sa milionima nestalih žena - pita Mei Fong, autorica knjige "One Child".

Nedavne mjere koje su uvedene u Kini pokušavajući da podstaknu žene da imaju više djece nisu stimulisale rast stanovništva. Žene i dalje imaju samo 1,2 djece, a očekuje se da će broj stanovnika opasti za skoro 10 posto u naredne dvije decenije. Prema projekcijama, veličina kineske populacije mogla bi da padne ispod jedne milijarde prije kraja vijeka.

Dnevno se rodi 86.000 beba

U Indiji je populacija porasla za više od milijardu od 1950. Iako je rast sada usporen, očekuje se da će broj ljudi u zemlji nastaviti da raste u narednih nekoliko decenija, dostižući vrhunac od 1,7 milijardi do 2064. godine. Danas se u Indiji u prosjeku rađa 86.000 beba dnevno u poređenju sa samo 49.400 u Kini.

- Ranije projekcije su govorile da ćemo prestići Kinu 2027. godine, tako da se to dogodilo četiri godine brže, uglavnom zbog naše mlade populacije. Ali u isto vrijeme, također smo smanjili rast stanovništva i dostigli stabilizaciju stanovništva brže nego što smo zamišljali i nastavit će da usporava sve dok ostanemo na pravom putu. Tako da mislim da nema potrebe za uzbunom - rekla je Punam Mutreja, izvršna direktorica Populacione fondacije Indije.

Tačan broj indijskog stanovništva još nije poznat, zbog kašnjenja vlade u sprovođenju popisa, koji se obično održava svake decenije. To je trebalo da bude 2021. godine, ali je odloženo zbog pandemije Covid-19, a vlada, na čelu sa premijerom Narendrom Modijem, tek treba da saopći datum početka.

Neki su optužili Modijevu vladu da opstruira proces popisa kako bi prikrila podatke koji bi mogli biti politički nepovoljni. Međutim, vlada kaže da je do kašnjenja došlo zbog stalnih napora da se tehnologija uključi u proces.

Najava UN će vjerovatno povećati pritisak na indijsku vladu da sprovede istraživanje. Prema predviđanjima, stanovništvo je poraslo za skoro 200 miliona – više od stanovništva Brazila – od posljednjeg popisa 2011. godine, a stručnjaci kažu da nedostatak vitalnih podataka ometa kreiranje politike i programe socijalne zaštite.

Indijska demografija je daleko od jednoobrazne u cijeloj zemlji. Jedna trećina predviđenog rasta stanovništva u narednoj deceniji dolazi iz samo dvije države, Bihara i Utar Pradeša, na sjeveru zemlje, koje su neke od najsiromašnijih država Indije. Samo Utar Pradeš ima oko 235 miliona stanovnika, što je više od Nigerije ili Brazila.