DEMOGRAFIJA I POLITIKA

Sydney više nije najveći australski broj po broju stanovnika - od sada je to Melbourne, i to zahvaljujući administrativno-graničnim promjenama.

Granice glavnog grada savezne države Victoria su promijenjene, tj. proširene na okrug Melton, čime je postao najmnogoljudniji grad u Australiji. Vlasti su prošle godine najavile da će Melbourne za manje od deset godina bez navedenih promjena postati najmnogoljudniji.

S administrativno-graničnim promjenama ima 5,8 miliona stanovnika, što je za 19.000 više od Sidneya. Profesor demografije na Univerzitetu Macquarie Nick Parr je izjavio za radijsku stanicu 2GB da se sve više ljudi iseljava iz Sydneya u druge dijelove države, nego što se doseljava.

Ukazao je da je u Melbourneu godinama suprotno - više je onih koji se doseljavaju, nego onih koji se iseljavaju. Međutim, očekuje da će rasti broj stanovnika oba grada te da će se imigracijama, kako je konstatovao, kompenzovati niska stopa nataliteta u oba grada.

Demografkinja na Australskom nacionalnom univerzitetu Liz Allen je izjavila za CNN da je povećanje broja stanovnika Melbourna u znatnoj mjeri posljedica međunarodnih migracija u posljednjih deset godina, unutrašnjih migracija i prirodnog priraštaja.

Prema riječima Allen, Melbourne je postao atraktivan među onima koji preko okeana migriraju u Australiju, posebno među onima koji su rođeni u Indiji.