KORISNO

Zbog brojnih obaveza i brzog načina života, posla koji nam oduzima veći dio dana dok nam djeca borave u vrtićima, ostaje nam samo par sati da provedemo s njima. Djeluje tužno, ali to je svakodnevnica većine porodica.

Zagrlite ga

Iako je tako, ono što je najvažnije jeste da kvalitetno provedete vrijeme, da nikako ne zaboravite da je najbitnije da izgradite povjerenje i da to zadržite i u njegovim tinejdžerskim danima.Pravilo tri minuta može vam mnogo pomoći, a evo o čemu je riječ.

Ono znači da svaki put kada niste vidjeli svoje dijete neko vrijeme, bilo da je to sat, cijeli dan ili nekoliko dana, sjedite, spustite se do nivoa njegovih očiju. Zagrlite ga i pitajte šta se događalo dok ste bili razdvojeni. Šta god da vam kaže, slušajte ga. Neka razgovor traje najmanje 3 minuta jer je po pravilu, ovo vrijeme dovoljno da dijete iznese važne informacije za njega.

Najvažnije je da tokom ove tri minuta budete potpuno fokusirani na dijete, da ga gledate u oči i da mu pokažete da ga pažljivo slušate.

Zašto je ovo važno

Važno je odmah da napomenete da pravilo od tri minuta uopće ne znači da je dovoljno da sa djetetom provedete samo tri minuta dnevno. To znači da najmanje tri minuta treba da budete maksimalno fokusirani na dijete, njegova osjećanja, iskustvo i misli.

Zahvaljujući ovih nekoliko minuta, moći ćete da izgradite odnos povjerenja sa svojim djetetom. Ono će se osjetiti da nije zanemareno, a da je njegov život i sve ono što se u njemu dešava važno za vas.

Proći će godine, dijete će odrasti, odseliti se i pričat će vam mnogo manje o sebi. Ali ono će uvijek znati da postoji roditelj koji je iskreno zainteresiran za njega, i što je najvažnije, čuje ga.