SVJETSKI JE DAN ŠALE

Danas je 1. april, datum kada se tradicionalno obilježava Svjetski dan šale. Iako se u različitim zemljama svijeta obilježava na različite načine, suština je ista: na današnji dan svi bi trebali biti spremni na pokoju prvoaprilsku šalu.

No nekad prvoapriliske šale mogu krenuti po zlu, što se prije nekoliko godina i dogodilo Googleu.

Naime, 2016. godine na 1. april Gmail je dobio opciju "mic drop", a koja je omogućuvala da pošaljete e-mail tako da niko ne može odgovoriti na njega. Klikom na opciju "mic drop" gif Miniona koji baca mikrofon drugoj strani dao je do znanja da ste vi svoje rekli.

Međutim, mnogi su slučajno poslali svoje e-mailove pomoću "mic dropa" jer se ta opcija nalazila odmah uz uobičajenu opciju za slanje. Na taj način su prekinuli komunikaciju s drugom stranom koja nije mogla nikako odgovoriti. To je bilo posebno nezgodno zato što su neki tako poslali prijave za posao ili molbu rodbini za zajedničku molitvu.

Iako Google nije kriv ako je neko to slučajno poslao, kriv je što se pojavio bug zbog kojeg neki korisnici nisu ni mogli poslati e-mail na drugačijij način i obična opcija "Send" slala je Miniona i blokirala povratne poruke.

Google se službeno ispričao zbog propusta.

"Čini se da smo nasamarili sami sebe ove godine. Zbog buga, 'mic drop' opcija izazvala je više glavobolja nego smijeha. Iskreno nam je žao. Opcija je uklonjena."

Google je poznat po svojim prvoaprilskim šalama, a tokom godina smislili su ih već stotine. Ipak, ova šala je proglašena njihovom najgorom.