ARGENTINA

Sud u Argentini u ponedjeljak je osudio petoricu amaterskih igrača ragbija iz iste ekipe na doživotni zatvor jer su nasmrt pretukli tinejdžera, a u zločinu je navodno ulogu odigrao i rasizam.

Još trojica optuženika osuđena su na 15 godina zatvora za učešće u ubistvu Fernanda Baeza Sose, studenta prava iz porodice paragvajskih imigranata, ispred noćnog kluba prije tri godine.

Osmorica optuženih, koji sada imaju između 21 i 23 godine, bili su optuženi za teško ubistvo, do kojeg je došlo premlaćivanjem 18-godišnjeg Baeza Sose u popularnom argentinskom ljetovalištu Villa Gesell 18. januara 2020.

Nakon što je izbila tučnjava u noćnom klubu sudionici su izbačeni iz kluba, no njihova se svađa nastavila na ulici. Baez se izolirao od svojih prijatelja i bio okružen osmoricom napadača, suigrača iz malog provincijskog ragbi kluba. Premlatili su ga tako da je preminuo od ozljeda.

Prema svjedocima, napadači su Baeza nazivali “usranim crncem” dok su ga mlatili. U zemlji u kojoj većina stanovnika potiče od bijelih Evropljana, većinom iz Španije, Italije ili Njemačke, pojam “crnac” neki koriste kako bi omalovažili izvorno stanovništvo ili imigrante iz susjednih zemalja. Kako je već spomenuto, roditelji ubijenog 18-godišnjaka su paragvajski imigranti.

“Mi smo jaki. Pravda znači život”, rekla je Baezova majka Graciela Sosa kad je stigla na sud sa suprugom Silvinom Baezom.

Maximo Thomsen, Matias Benicelli, Enzo Comelli i braća Ciro i Luciano Pertossi osuđeni su na doživotni zatvor. Ayrton Viollaz, Blas Cinalli i Lucas Pertossi osuđeni su na 15 godina zatvora. Advokat porodice Baez Fernando Burlando rekao je da će se žaliti na kaznu od 15 godina i tražiti doživotni zatvor za sve napadače.

Pao u nesvijest na izricanju presude

Thomsen, kojeg su tužitelji optužili da je bio vođa grupe, pao je u nesvijest kada mu je pročitana presuda.

Tužitelji su tražili maksimalnu kaznu doživotnog zatvora tvrdeći da je ubistvo bilo s predumišljajem. Odbrana je tvrdila da predumišljaj nije dokazan te od suda zatražila blažu kaznu za blaže krivično djelo.

Optuženi, koji su u istražnom zatvoru od 2020., izrazili su kajanje tokom saslušanja i insistirali u tome da nisu imali namjeru ubiti Baeza. Neki su čak negirali da su ga uopće udarili.