PORODICA OBJAVILA

Voditelji studija govorili su o promjeni njeog imena u Debbie. Mislili su da će Raquel biti teško izgovoriti. Odbila je njihov zahtjev. Željela je svoje pravo ime, pa je ostala Raquel Welch

Raquel Welch je umrla u 82. godini nakon kratke bolesti, javljaju strani mediji.

Proslavila se ulogama iz 1960-ih u Fantastic Voyage i Milion godina prije Krista, brzo postavši jedna od najtraženijih zvijezda u industriji.

Njena porodica potvrdila je tragičnu vijest za TMZ, rekavši da je preminula jutros.

Raquel je osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji za ulogu u filmu Tri mušketira iz 1974. godine.

Welch je rođena kao Jo Raquel Tejada 5. septembra 1940. u Chicagu. Bila je prvo dijete Armanda Carlosa Tejade Urquiza i Josephine Sarah Hall. Od malena je željela postati glumica.

Srednju školu je završila 1958. odličnim uspjehom. U potrazi za glumačkom karijerom, Welch je upisala San Diego State College na stipendiju za pozorišnu umjetnost, a sljedeće se godine udala za svoju ljubav iz srednje škole, Jamesa Welcha.

Uskoro je dobila male uloge u dva filma, A House Is Not a Home (1964.) i mjuziklu Roustabout (1964.), filmu Elvisa Presleya. Dobila je i male uloge u televizijskim serijama Bewitched, McHale’s Navy i The Virginian.

Njena prva istaknuta uloga bila je u filmu A Swingin’ Summer (1965). Iste godine osvojila je Deb Star dok je njena fotografija u časopisu Life pod nazivom “Kraj velike djevojačke suše!” podignula veliku prašinu.

Primijetila ju je supruga producenta Saula Davida, koja ju je preporučila 20th Century Foxu, gdje je uz pomoć Curtisa sklopila ugovor.

Voditelji studija govorili su o promjeni njeog imena u Debbie. Mislili su da će Raquel biti teško izgovoriti. Odbila je njihov zahtjev. Željela je svoje pravo ime, pa je ostala Raquel Welch.

U filmu Milion godina prije Krista pojavila se u oskudnom bikiniju od jelenje kože koji ju je katapultirao do statusa seks simbola. Decenijama kasnije, otkrila je da je “skoro umrla” na snimanju filma jer je dobila upalu krajnika noseći oskudni bikini u teškim vremenskim uslovima.

“Dok sam nosila krzneni bikini već sam popila toliko penicilina da sam skoro umrla”, izjavila je jednom prilikom za Fox News.