MUZIČKA NOSTALGIJA

Mnogi se s nostalgijom sjećaju vremena kada se muzika slušala na walkmanima i drugim playerima koji su reproducirali zvuk s kasete.

Iako su kasete izumljene ranije te svoj vrhunac upotrebe u svijetu dosegle 80-ih godina, na našim prostorima kasete su bile najpopularnije 90-tih godine.

Mnogi iz devedesetih godina pamte upravo kasete i walkmane, koji se razvojem tehnologije ne koriste od početka novog milenija. Walkman je sigurno proizvod kojeg smo svi imali, a stvari koje smo radili kasetama mnogi još uvijek pamte.

Kasete su se tokom reprodukcije u playerima često znale zamotati pa smo ih u njihove "kutije" vraćali pomoću olovke. Kada se "rasplamsa" priča o slušanju muzike u prošlom vremenu, mnogi će se prisjetiti i načina na koji su presnimali omiljene numere na kasete.

Naime, na pojedine kasete nisu se mogle presnimiti pjesme ili neki drugi zvuk, osim ako ćošak kasete ne zalijepite selotejpom. S toga ako pripadate mlađim generacijama te ugledate na selotejp na staroj kaseti nemojte misliti da je tu slučajno. On je itekako imao svoju svrhu.

Kako je nastala kaseta?

Početkom 1960-ih Philips Eindhoven je zadužio dva različita tima da dizajniraju kasetu za tanju i užu traku u poređenju sa onim što se koristilo u magnetofonskim magnetofonima. Do 1962. godine Philipsova divizija u Beču razvila je kasetu s jednom rupom , prilagođenu njenom njemačkom opisanom nazivu Einloch-Kassett. Belgijski tim kreirao je patronu s dva namotaja sličnu ranijem RCA dizajnu, ali mnogo manju.

Philips je odabrao uložak s dva namotaja kao pobjednika i predstavio ga u Evropi 30. augusta 1963. na Berlin Radio Show. Ime zaštitnog znaka Compact Kaseta je stigla godinu dana kasnije. Tim holandskog i belgijskog porijekla u Philipsu predvodio je Holanđanin Lou Ottens u Hasseltu u Belgiji.

Masovna proizvodnja "praznih" kompakt kaseta počela je 1964. godine u Hanoveru u Njemačkoj. Prethodno snimljene muzičke kasete lansirane su u Evropi krajem 1965. godine.

Iako je "rađanje" i rast kasete počelo 1960-ih, njen kultni trenutak dogodio se tokom 1970-ih i 1980-ih. Popularnost kasete je porasla tokom ovih godina kao rezultat toga što je bila efikasniji, praktičniji i prenosiviji način slušanja muzike. Stereo kasetofoni i boom boxovi postali su neki od najtraženijih potrošačkih proizvoda u obje decenije. Prenosivi džepni diktafoni i visoko kvalitetni playeri, kao što je Sonyjev Walkman (1979) također su omogućili korisnicima da sa lakoćom ponesu svoju muziku bilo gdje. Sve veća lakoća upotrebe kasete dovela je do njene popularnosti širom svijeta.