ŠVEDSKA

Jonas von Essen nedavno se takmičio u švedskom kvizu "Postkodmiljonären" gdje je na posljednjem pitanju iskoristio džoker "pozovi prijatelja", a potom pitao prijatelja da mu dođe na zabavu naredne sedmice.

U popularnoom kvizu "Tko želi biti milijunaš", takmičar Jonas von Essen prošle sedmice odgovorio je na sva pitanja i time osvojio jedan milion švedskih kruna (oko 90 hiljada eura).

Nakon što mu je na prvom nastupu u kvizu odgovorio na 14 pitanja, prošle sedmice ostao mu je još jedan odgovor do osvajanja laskave titule kviza "Tko želi biti milijunaš" na koje je tačno odgovorio i time postao 14. osoba kojoj je to pošlo za rukom.

"Koji je arhitekt projektirao Chandigarh, glavni grad indijskih država Punjab i Haryana, koji je izgrađen 1950-ih godina?" glasilo je posljednje pitanje.

Nakon što su mu preostala tri od ukupno četiri džokera, Essen se odlučio zabaviti tako što je na posljednjem pitanju prvo iskoristio džoker "pozovi prijatelja" u kojem je pozvao svog prijatelja Davida kojeg je pozvao na zabavu naredne sedmice.

Voditelj ga je zbunjeno pogledao, ali ubrzo je shvatio o čemu se radi. Poslije poziva uzeo je džoker "pola-pola", odgovorio na pitanje i popeo se na stolicu dok je čekao rješenje. Nakon što je osvojio novac, izjavio je da će prvo kupiti puno novih čarapa.