Upozorili naučnici

Great Salt Lake (Veliko slano jezero), koje se nalazi u američoj saveznoj državi Utah, suočava se s "opasnošću bez presedana" jer je palo na alarmantno nizak nivo usred megasuše potaknute klimatskim promjenama koja jača njegov stisak na Zapadu, upozorili su stručnjaci.

Radi se o najvećem slanom jezeru na zapadnoj hemisferi i osmom po veličini terminalnom jezeru na svijetu.

Skoro 30 naučnika i zaštitnika prirode objavilo je izvještaj u kojem se državni zakonodavci pozivaju da preduzmu "hitne mjere" kako bi spasili Veliko slano jezero prije nego što padne na nulu.

Bez "dramatičnog povećanja" dotoka do 2024. godine, stručnjaci upozoravaju da će jezero nestati u narednih pet godina, piše CNN.

- Njegov nestanak mogao bi nanijeti ogromnu štetu javnom zdravlju, okolišu i ekonomiji Utaha - napisali su autori u izvještaju.

- Izbori koje donesemo u narednih nekoliko mjeseci utjecat će na našu državu i ekosisteme širom Zapada u narednim decenijama - dodali su.

Veliko slano jezero, pogođeno prekomjernom upotrebom vode i pogoršanom klimatskom krizom, palo je na rekordno niske nivoe dvije godine zaredom. Jezero je sada 19 stopa ispod svog prirodnog prosječnog nivoa i ušlo je u "neistraženu teritoriju" nakon što je izgubilo 73 posto vode i otkrilo 60 posto svog dna, navodi se u izvještaju.

Benjamin Abbott, profesor ekologije na Univerzitetu Brigham Young i glavni autor izvještaja, izjavio je za CNN da sumorna klimatska stvarnost koja se već odvija u Velikom slanom jezeru predstavlja "mikrokosmos" onoga što se dešava ili će se dogoditi širom svijeta na planeti koja se zagrijava.

Jezeru je potrebno dodatnih milion hektara vode godišnje da bi se preokrenuo pad, navodi se u izvještaju.

Abbott je rekao da zakonodavci moraju iskoristiti dobre zimske padavine. Od utorka, snježni pokrivač u Utahu iznosio je 170 posto prosjeka.

Autori izvještaja pozivaju ured guvernera da proglasi vanredno stanje, ili u najmanju ruku provede hitne mjere očuvanja vode koje ne samo da bi smanjile korištenje vode, već bi osigurale da voda stigne do jezera kako bi je obnovila.

Autori su također pozvali zakonodavnu vlast da podrži te napore uz istovremeno uvođenje dugoročnijih rješenja koja bi omogućila smanjenje korištenja vode.

Propadanje jezera ugrožava kritično stanište za ugrožene vrste, kao i lokalnu ekonomiju države. Od industrije minerala do poljoprivrede i rekreacije, Veliko slano jezero doprinosi 1,3 milijarde dolara godišnjoj ekonomiji, prema državnoj procjeni. Ako jezero nastavi da presušuje, ekonomski bi se kretao od 1,7 do 2,2 milijarde dolara svake godine.

Brzo isušivanje dna jezera također izlaže štetnu prašinu koja može naštetiti ljudskom zdravlju.

Faktor/CNN