BRZO I JEDNOSTAVNO

Dogodi se da razna hrana, pića i kozmetika mogu uništiti vašu odjeću, Pranje u mašini ponekad ne daje zadovoljavajuće rezultate, ali to ne mora biti kraj za vašu odjeću. Postoje jednostavni načini kako očistiti svakodnevne mrlje s jednostavnim sastojcima.

Mrlje od crnog vina natapkajte sodom bikarbonom i onda prekrijte solju i ostavite preko noći. Ujutro je dovoljno samo da isperete vodom. Kafu i čaj očistit ćete uz pomoć samo jednog sastojka, a to je bijeli ocat.

Mrlje od piva još je brže očistiti tako što ćete odjeću potopiti u hladnu vodu, našpricajte odstranjivačem za mrlje i dobro izribajte spužvicom za odjeću.

Žute mrlje od znoja na bijeloj odjeći znaju biti prava noćna mora. U posudu naspite jednaku količinu soka od limuna i vode te dodajte soli. Pomiješajte sve sastojke i utrljajte u mrlju te nakon nekoliko minuta isperite.

Ukoliko vam se dogodi da imate mrlju od krvi, tu je najbitnija brzina. Ako imate mogućnost da je očisitite odmah, učinite to tako da potopite odjeću u hladnu vodu. Mrlja bi trebala nestati za nekoliko minuta.

Mrlje od pudera je jednostavnije očisititi nego što se to čini. Uzmite tečnost za pranje suđa, nanesite je na mrlju i onda isperite pod vrućom vodom.

Najčešća mrlja koju djeca imaju na svojoj odjeći je svakako ona od kečapa. Najbolji način da uklonite kečap jeste da s druge strane tkanine polijete hladnom vodom, a onda natopite spužvicu bijelim octom i pređite preko mrlje.