AFGANISTAN

Profesor iz Kabula Ismail Mashal poderao je svoje diplome tokom gostovanja na televiziji u Afganistanu. Taj čin je bio znak protesta zbog toga što su talibani zabranili ženama pristup visokom obrazovanju. Mashal je inače osnivač privatnog fakulteta i predavač na Sveučilištu u Kabulu.

Sa suzama u očima i drhtavim glasom Mashal je poderao diplome tokom gostovanja na kanalu Tolo News. “Od danas mi te diplome više ne trebaju jer ova zemlja nije mjesto za obrazovanje. Ako moja sestra i moja majka ne mogu učiti, onda ne prihvaćam ovo obrazovanje”, poručio je, piše CNN.

Dodao je da se radi o njegovim originalnim magistarskim i doktorskim diplomama. Snimka Mashalovog čina je postala viralna, a na Twitteru je snimku podijelila i Shabnam Nasimi, bivša politička savjetnica. “Zapanjujuće scene dok profesor Sveučilišta u Kabulu uništava svoje diplome na TV-u uživo u Afganistanu”, napisala je Nasimi uz objavljeni isječak.

Talibani su 20. decembra objavili da je obustavljeno sveučilišno obrazovanje za sve studentice. Takva odluka je donesena nakon što je afganistanska vlada već u martu ove godine zabranila djevojkama pohađanje srednje škole. Talibani su nakon povratka na vlast u značajnoj mjeri ograničili prava i slobode žena, uključujući i njihov pristup javnim prostorima.

U novembru je ženama zabranjen ulazak u sve parkove u Kabulu. Istog mjeseca talibanski dužnosnik u Kabulu objavio je da će ženama biti zabranjeno korištenje teretana širom zemlje. Talibanska pravila također nalažu da žene moraju nositi hidžab i skromno se odijevati u javnosti.