NASA

Naučnici iz NASA-e objasnili su u novom radu zašto vjeruju da se nismo nikad susreli s drugim inteligentnim vanzemaljskim životom.

Sav inteligentni život, tvrde, vjerovatno se uništio prije nego što je dosegao dovoljno visoku tačku u evoluciji da podrži takav susret. Vjeruju da ista sudbina čeka i ljude ako nešto ne poduzmu, prenosi Huffpost.

Teorija Velikog filtra, koja se odnosi na filtriranje drugih oblika života, tvrdi da su druge civilizacije postojale tokom života svemira. Prije nego su uspjele uspostaviti kontakt sa Zemljom, uništene su, navodi se u radu naziva "Izbjegavanje Velikog filtra: vanzemaljski život i budućnost čovječanstva u svemiru".

Za ljude još uvijek postoji nada, pod uvjetom da odmah poduzmemo uvjete koji će spriječiti vlastito izumiranje, naveli su istraživači NASA-inog laboratorije u južnoj Kaliforniji.

- Ključ za uspješno prolaženje čovječanstva kroz takav univerzalni filter je identifikacija destruktivnih stvari u nama samima i njihovo neutraliziranje prije nego dođe do akcije, napisali su astrofizičar Jonathan Jiang i koautori u radu koji se 23. oktobra pojavio na internetu. Rad još uvijek nije recenziran.

Autori tvrde da što god se čini vjerovatnim da bi moglo uništiti ljude, moglo bi ugrožavati i inteligentni život na drugim planetima. Vjerovatni krivci uključuju nuklearni rat, pandemiju, klimatske promjene i nekontroliranu umjetnu inteligenciju. Kako bi preživjeli, ljudi će morati raditi zajedno, rekli su naučnici.

Faktor