SJAJNA INICIJATIVA

Na spomen mistične zemlje Egipta, mnogima će prvo na pamet pasti piramide. Najnovija od njih možda nije prepoznatljivog izgleda, niti najveća što je ikada izgrađena, no služi kao idealan podsjetnik na stvar koja bi svima trebala biti važna.

Naime, u pustinji blizu Kaira je posljednjih dana pažnju privukla piramida dobro poznatog oblika, no nesvakidašnjeg izgleda.

Riječ je o piramidi u potpunosti napravljenoj od plastičnog otpada, tačnije 20 tona plastike, uključujući i milion plastičnih boca prikupljenih iz rijeke Nil, što je idealan pokazatelj koliko, kao ljudi, (ne) brinemo o planeti Zemlji.

Prema izvješću tamošnjih medija, spomenuta piramida je visine nešto veće od prosječne kuće na tri sprata, dok teži nevjerovatnih 18 tona.

Poput "pravih" egipatskih obilježja, i ona slijedi konstrukcijsko vodstvo svojih prethodnica - napravljena je od blokova, u ovom slučaju plastičnih, koji su naslagani jedni na druge.

Dizajnirana u suradnji s organizacijom za čišćenje VeryNile i egipatskom umjetnicom Bahiom Shehabom, njena izgradnja trajala je pet dana, no iza nje su mjeseci planiranja i sedmice čišćenja.

Naime, kompanija Zero Co na ovaj način je pokrenula inicijativu za finansiranje globalnih čišćenja u narednih 100 godina - koliko vjeruju da je dovoljno da se planeta očisti od smeća.

Kako bi privukao što veći broj ljudi, osnivač kompanije Mike Smith proveo je tri dana kampujući na piramidi, pozvavši ljude širom svijeta da mu se pridruže u njihovoj misiji.