PATAGONIJSKA ŠPILJA

Turist kojeg su lokalni mediji identificirali kao Brazilca umro je u blizini argentinskog južnog grada Ushuaie nakon što ga je pogodio blok leda koji se odlomio s krova patagonijske špilje, priopćila je lokalna policija u četvrtak.

Nesreća se dogodila u zabranjenom području u srijedu poslijepodne u takozvanom Cueva de Jimbo, području s ledenjacima unutar nacionalnog parka Tierra del Fuego, koje se nalazi na periferiji Ushuaie, oko 3070 kilometara južno od Buenos Airesa.

Vlasti Ushuaie vole se hvaliti da su najjužniji grad na svijetu zajedno sa susjednim čileanskim Puerto Williamsom.

Špilji je prišla grupa od sedam turista, od kojih je jedan snimio šokantan trenutak kada se komad leda odlomio i pao na čovjeka.

Policijski zvaničnik Cristian Armani rekao je Reutersu kako muškarac nije nosio pasoš ili ličnu iskaznicu u vrijeme izleta.

Muškarac je putovao sam sa svojim psom u kući na kotačima i nije bio povezan s ostalim turistima koji su odlučili slijediti stazu označenu znakovima opasnosti koji zabranjuju ulazak.

“Ulaz je zabranjen jer led i stijene mogu pasti s krova špilje”, rekao je Armani.

Cueva de Jimbo nalazi se u podnožju ledenjaka, prirodno je formirana od stijena i leda, a erodiraju je vjetar i temperature koje potiču odmrzavanje.