Troje najviših rukovodilaca Twitter-a koje je otpustio novi vlasnik Elon Musk će dobiti isplate za prekid ugovora u ukupnom iznosu od oko 122 miliona dolara, objavila je istraživačka kompanija Equilar.

Musk je otpustio glavnog izvršnog direktora Twittera Paraga Agrawala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i šeficu za pravne poslove i politiku Vijayu Gaddeu, optužujući ih da su doveli u zabludu njega i ostale investitore Twittera o broju lažnih naloga na toj platformi.

Kompanija Equilar, poznata po istraživanju kompenzacija rukovodilaca, u odgovoru na upit Reutersa procijenio je Agrawalov takozvani "zlatni padobran" na 57,4 miliona dolara, Segalov na 44,5 miliona dolara, te 20 miliona dolara za Gaddeu.

Predstavnici Twittera nisu ponudili komentar.

Pored ovih isplata, troje izvršnih direktora će također dobiti ukupno 65 miliona dolara od Muska u zamjenu za dionice kompanije koje su u njihovom vlasništvu.

Udio Gaddeove bio je najvredniji, ukupno 34,8 miliona dolara na osnovu konačne prodajne cijene od 54,20 dolara po dionici, nakon čega slijede 22 miliona dolara Segalovih i 8,4 miliona dolara vrijedne Agrawalove dionice.

Agrawal, koji je ranije bio glavni tehnološki direktor Twittera, imenovan je za generalnog direktora prošlog novembra. Njegova ukupna naknada za 2021. godinu iznosila je 30,4 miliona dolara.

Velike isplate rukovodiocima kompanije uobičajene tokom prenosa vlasništva, ali mogu biti kontroverzne.

Dokumenti kompanije navode da isplate tokom promjene vlasništva "maksimiziraju vrijednost dioničara i održavaju fokus izvršnih snaga".

Isplate uključuju 100 posto godišnje osnovne plate izvršnog direktora, premije za zdravstvenu zaštitu i ubrzano preuzimanje vlasničkih nagrada.

Direktorica istraživanja Equilara Courtney Yu rekla je da bi otpušteni direktori Twittera "trebali dobiti ove isplate osim ako Elon Musk nije imao razloga za raskid ugovora, a razlog u ovim slučajevima obično je to što su prekršili zakon ili politiku kompanije".