ITALIJA

Nepoznata žena fotografirala se gola ispred jedne katedrale u Italiji. Na društvenim mrežama pojavio se i snimak, nakon čega je uslijedio niz reakcija.

U snimanju na stepenicama ispred katedrale u Amalfiju učestvovale su tri osobe koje će sad, piše CNN, odgovarati za "opscene radnje".

Scena je snimljena oko 7:30 sati ujutro. Nepoznata ženska osoba, omotana samo crvenom trakom, pozirala je ispred ulaza u katedralu izgrađenu 1067. godine.

Historija umjetnosti i spisateljica Laura Tajer (Thayer), koja piše blog Ciao Amalfi, tvrdi da je scena "uvrijedila stanovnike".

- Šokantno je što se to dogodilo ispred crkve. Duomo je mjesto bogoslužja i mjesto koje stanovnici jako cijene. Ta katedrala i ulaz u nju imaju posebno mjesto u uspomenama lokalnog stanovništva. Brončana vrata podsjećaju na dane Republike Amalfi. Ova se vrata otvaraju za procesije, za vjenčanja, za sprovode, trenutke koji čine život - tvrdi ona.

Katedrala je posvećena apostolu svetom Andriji, a njegove se relikvije navodno ondje čuvaju od 1206. godine. Izgrađena je tokom procvata Amalfija kao pomorske velesile koja se suprotstavljala Genovi, Veneciji i Pizi.