Blizu velikog otrkića

Gledajući gore u srebrnastu Mjesečevu kuglu, mogli biste prepoznati poznate sjene i oblike na njegovom licu iz jedne noći u drugu. Vidite isti pogled na Mjesec koji su imali naši rani preci dok im je osvjetljavao put nakon zalaska sunca.

Samo je jedna strana sferičnog Mjeseca ikada vidljiva sa Zemlje tek 1959. godine, kada je sovjetska svemirska letjelica Luna 3 kružila oko Mjeseca i poslala slike kući, ljudska bića su prvi put uspjela vidjeti "daleku stranu" Mjeseca.

Za dosljedan prikaz odgovoran je fenomen koji se naziva plimno zaključavanje. Zemlja i njen Mjesec su u neposrednoj blizini i stoga djeluju značajne gravitacijske sile jedan na drugog. Ove plimne sile usporavaju rotacije oba tijela. Zaključali su Mjesečevu rotaciju u skladu s njegovim orbitalnim periodom relativno brzo nakon što je nastao kao proizvod sudara između objekta veličine Marsa i proto - Zemlje, 100 miliona godina nakon spajanja Sunčevog sistema.

Sada Mjesec jednom obiđe Zemlju za isto vrijeme koliko mu je potrebno da napravi jednu rotaciju oko vlastite ose: oko 28 dana. Sa Zemlje uvijek vidimo isto lice Mjeseca; od Mjeseca, Zemlja stoji na nebu.

Bliža strana Mjeseca je dobro proučena jer je možemo vidjeti. Astronauti su sletjeli na bližu stranu Mjeseca kako bi mogli komunicirati s NASA-om ovdje na Zemlji. Svi uzorci iz misija Apollo su s bliže strane, prenosi Yahoo News.

Iako dalja strana Mjeseca nije vidljiva s naše tačke gledišta, i uz dužno poštovanje prema Pink Floydu, nije tačno nazvati je tamnom stranom Mjeseca. Sve strane Mjeseca doživljavaju noć i dan baš kao i mi ovdje na Zemlji. Sve strane imaju jednaku količinu dana i noći tokom jednog mjeseca. Mjesečev dan traje oko dvije zemaljske sedmice.

S modernim satelitima, astronomi su u potpunosti mapirali mjesečevu površinu. Kineska misija, Chang'e 4, trenutno istražuje bazen Aitken na suprotnoj strani Mjeseca, prva takva misija ikad je tamo sletjela. Istraživači se nadaju da će Chang'e 4 pomoći odgovoriti na pitanja o površinskim značajkama kratera i testirati mogu li stvari rasti u Mjesečevom tlu. Privatno finansirana izraelska misija, Beresheet, započela je kao misija koja se takmičila za nagradu Google Lunar X. Uprkos padu tokom pokušaja slijetanja ranije ovog mjeseca, Beresheet tim je ipak osvojio nagradu Moon Shot Award .

Biti zaštićen od civilizacije znači da je udaljena strana Mjeseca "radio tamna". Tamo istraživači mogu mjeriti slabe signale iz svemira koji bi inače bili prigušeni. Chang'e 4, na primjer, moći će promatrati niskofrekventno radio svjetlo koje dolazi od Sunca ili izvan njega, a koje je nemoguće detektirati ovdje na Zemlji zbog ljudske aktivnosti, kao što su TV i radio emisije i drugi oblici komunikacijskih signala. Niskofrekventni radio zaviruje u prošlost do prvih zvijezda i prvih crnih rupa, dajući astronomima bolje razumijevanje kako su se strukture svemira počele formirati.

Rover misije također istražuju sve strane Mjeseca dok se svemirski naučnici pripremaju za buduće ljudske misije, tražeći Mjesečeve resurse kako bi pomogli čovječanstvu da stigne do Marsa. Na primjer, voda koju je 2009. godine otkrio NASA-in satelit LCROSS ispod Mjesečevog sjevernog i južnog pola, može se razgraditi na vodik i kisik i koristiti za gorivo i disanje.

Istraživači su sve bliže istraživanju Mjesečevih polarnih kratera, od kojih neki nikada nisu ugledali svjetlo dana – doslovno. Duboke su i na pravom mjestu da sunce nikada ne obasja dno kratera. Zasigurno postoje tamni dijelovi Mjeseca, ali cijela daleka strana nije jedna od njih.

Yahoo News