Tako to mi radimo

Tokom 50 godina istraživanja svemira, ljudi su ostavili 7.119 kilograma smeća na planeti Mars.

Kako piše The Conversation, nacije širom planete Zemlje poslale su 18 različitih objekata na Mars u više od 14 odvojenih misija.

Mnoge od tih misija su još u toku, uključujući misiju malog svemirskog robota koji se zove Mars Rover.

Cagri Kilic, istraživač robotike na američkom Univerzitetu Zapadna Virdžinija, stoji iza studije koja prati rovere na Marsu i Mjesecu.

- Krupni ostaci na Marsu dolaze iz tri glavna izvora: odbačenog hardvera, neaktivne svemirske letjelice i srušene svemirske letjelice - piše Kilic za The Conversation.

- Svaka misija na površinu Marsa zahtijeva modul koji štiti svemirsku letjelicu. Ovaj modul uključuje toplinski štit za vrijeme prolaska letjelice kroz atmosferu planete i padobran i hardver za sletanje kako bi mogao meko sletjeti - pojasnio je.

Svemirska letjelica odbacuje komadiće modula pri slijetanju, a oni se lome i mogu plutati po cijeloj površini planete zahvaljujući "marsovskim vjetrovima".

Osim tih komadića, pronašli su mreže, srušene svemirske letjelice, aluminijske točkove i još mnogo toga.

- Kada zbrojite masu svih svemirskih letjelica koje su ikada poslate na Mars, dobijete oko 9.979 kilograma. Oduzmite težinu trenutno operativnog broda na površini (2.860 kilograma), i ostaje vam 7.119 kilograma ostataka na Marsu - dodao je Kilic.

Istakao je da je glavna briga naučnika u vezi sa otpadom na Marsu rizik koji ono predstavlja za sadašnje i buduće misije.

- Timovi Perseverancea dokumentiraju sve ostatke koje pronađu i provjeravaju da li bi bilo koji od njih mogao kontaminirati uzorke koje rover prikuplja - rekao je Kilic za The Conversation.

Inženjeri su također razmatrali da li bi se Perseverance mogao zapetljati u krhotine od slijetanja, ali su zaključili da je rizik nizak.

Faktor/The Conversation