OKTOBARSKO IZDANJE

Po prvi put u 106 godina dugoj historiji britanskog Voguea na naslovnici se samostalno pojavio muškarac.

On je glumac Timothée Chalamet i on krasi oktobarsko izdanje magazina.

- Smatram to neobičnim, izvanrednim i velikom čašću - izjavio je u videu za Vogue glumac, koji je i ranije privlačio pažnju svojim stilom i naprednim modnim odabirima.

Prošle sedmice Timothée je uzburkao javnost modnim odabirom na premijeri svog novog filma "Bones and All" na Venecijanskom festivalu.

Prošetao je crvenim tepihom u crvenom kombinezonu otvorenih leđa s potpisom svog omiljenog dizajnera Haidera Ackermanna, a fotografije su ubrzo postale viralne na društvenim mrežama.

Glavni urednik britanskog Voguea Edward Enninful u svom je pismu otkrio kako je odabrao Chalameta za naslovnicu zbog njegove modne ličnosti koju "grozničavo prati" te stila koji je "toliko urođen i samouvjeren da podjednako nadahnjuje žene i muškarce".

- Od svjetlucavog unisex odijela do dnevne garderobe, vintage majica kratkih rukava i ležernog trapera, ne voli se "stavljati u kutiju", bez obzira ide li na koncert ili je uhvaćen u odsjaju hiljada bljeskalica - opisao je glumca Enninful.

Naslovnicu i fotografije potpisuje Steven Meisel, a kroz njih se nastojala prikazati Chalametova volja za eksperimentiranje s modom.

Tako na fotografijama nosi najrazličitije komade, od biserne ogrlice, do ružičaste perike i kožnih hlača.

Iako je Timothée prvi muškarac na naslovnici štampanog izdanja britanskog Vogue, na jednoj od naslovnica digitalnog izdanja se 2018. pojavio pjevač Zayn Malik.

Na naslovnici američkog Voguea se 2020. kao prvi muškarac pojavio Harryjev bivši kolega iz benda One Direction, Harry Styles.

Na naslovnici britanskog Voguea nekoliko puta su se pojavljivali muškarci kao pratnja ženama.

Izvor: Faktor/Vogue