Imaju rijetku bolest

Bračni par iz Kanade Edith Lemay i Sebastien Pelletier imaju četvero djece, od kojih će troje, zbog genetskog poremećaja, izgubiti čulo vida.

Roditeljima je sada cilj da s njima istraže svijet i da sve što mogu vide prije nego što oslijepe.

Njihovom najstarijem djetetu Miji dijagnosticirana je rijetka degenerativna bolest retinitis pigmentosa - genetski poremećaj koji postepeno dovodi do gubitka vida.

Dvojici sinova ubrzo je dijagnostificirano isto stanje.

- Ne možemo mnogo toga uraditi - kaže Edith, dodajući da ne postoji lijek ni efikasni tretman kako bi se usporio napredak bolesti.

- Ne znamo koliko će brzo napredovati, ali očekujemo da će biti potpuno slijepi do sredine života - objašnjava majka.

Kada su se suočili sa strašnim vijestima, bračni par je uradio sve što su mogli kako bi pomogao svojoj djeci da nauče vještine koje će im pomoći da se lakše snađu u životu nakon što izgube vid.

- Pomislili smo - nećemo im pokazati slona u knjizi, odvešćemo ih da vide pravog. Da se sjećaju najljepših scena - ističe Edith.

Ubrzo su isplanirali da s djecom krenu na jednogodišnji put oko svijeta.

- Kada je ovakva dijagnoza, moramo požuriti. Nema ničega boljeg od putovanja. Ne samo da vide prirodne ljepote, nego i zbog susreta sa drugim ljudima i kulturama - kaže njihov otac Sebastien.

Ubrzo su počeli skupljati novac, a njihova kasa za putovanje napunila se do vrha kada je Sebastien prodao akcije koje je dobio od kompanije u kojoj radi.

- Bio je to kao životni poklon. Izvolite novac za putovanje – kaže Edith Lemay.


Faktor/CNN