SAUDIJSKA ARABIJA

Saudijske vlasti uhapsile su čovjeka koji je tvrdio da je u muslimanski sveti grad Meku doputovao na hodočašće u čast pokojne kraljice Elizabete II.

Muškarac jemenske nacionalnosti u ponedjeljak je na društvenim mrežama objavio videozapis iz Velike džamije u Meki, najsvetijeg mjesta za muslimane.

U videozapisu je podigao natpis: “Umra za dušu kraljice Elizabete II., molimo Boga da je prihvati u kraljevstvo nebesko među pravednike.”

Snimak se brzo proširio saudijskim društvenim mrežama, a ubrzo su na Twitteru počeli pozivi na njegovo hapšenje.

Saudijska Arabija hodočasnicima u Meki zabranjuje nošenje natpisa i izvikivanje slogana.

Pa iako je dopušteno obaviti umru u ime pokojnih pripadnika muslimanske vjere, ovo se ne odnosi na one koji to nisu, među kojima je i kraljica koja je bila poglavar Engleske crkve, glavne crkve svjetske anglikanske zajednice.

“Sigurnosne službe Velike džamije uhapsile su jemenskog državljanina koji se pojavio u videozapisu u kojem nosi natpis unutar Velike džamije, čime je prekršio propise i upute za umru”, stoji u izjavi koju su jučer prenijeli državni mediji.

“Uhapšen je, protiv njega će biti poduzete zakonske mjere i priveden je državnom tužilaštvu”, zaključili su.

Državna televizija prikazala je priloge o incidentu, čak i kontroverzni videozapis, ali je na njemu zamagljen sporni natpis.

Umra je hodočašće koje se može održati u bilo koje vrijeme, za razliku od hadža koji se održava jednom godišnje i obično privuče milione iz cijelog svijeta.

Kraljica Elizabeta II. umrla je prošlog utorka, a njen pogreb planiran je za 19. septembra.

Autor: Hina