KORISNA ŽIVOTINJA

Postoji nekoliko razloga zašto nikada ne biste trebali ubiti pauka kojeg vidite u svom domu.

Treba imati umu da većina njih uopće nisu opasni, a neki od njih jedu štetočine i insekte koji prenose bolesti, među kojima su komarci. U Africi postoji i vrsta pauka, koji se zove skakač i koji jede isključivo komarce pune krvlju.

Naravno, druge vrste jedu i žohare, moljce itd. Dakle, pauci su korisni jer mogu doprinijeti zaštiti našeg zdravlja.

Istraživanje objavljeno u magazinu The Science of Nature pokazalo je da svi pauci na svijetu godišnje pojedu između 400 i 800 tona insekata i drugih malih životinja.

Nedavno je dokazano i da pauci ima važnu ulogu u ekosistemu. Naime, naučnik Martin Nyffeler je kazao da su pauci globalno važi za smanjenje broja insekata i održavanje prirodne ravnoteže.

Paukova mreža se u narodnoj medicini koristila za zacjeljivanje rana i smanjenje krvarenja. Moderna medicina je otkrila da je paukova mreža bogata antiseptikom vebicilinom i vitaminom K, koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Ona se čak u nekim zemljama koristi i za liječenje srčane aritmije i Alzheimerove bolesti.

Naravno, sasvim je prirodno da se neki ljudi boje pauke, ali mu uprkos tome ne biste trebali naškoditi. Najbolje je da ga uhvatite u neku posudicu i pustite nazad u prirodu.