Europska radiodifuzna unija (EBU) objavila je na društvenim mrežama službenu obavijest o tome da će ulogu domaćina Eurosonga 2023. umjesto Ukrajine preuzeti Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Sada je i službeno: Ujedinjeno Kraljevstvo ugostit će Eurosong 2023. BBC će preuzeti dužnosti domaćina i radit će zajedno s UA:PBC-om kako bi se simboli Ukrajine uklopili u predstojeći show - napisali su.

Podsjetimo, u saopćenju koje je EBU objavio sredinom juna navedeno je kako su zbog rata u Ukrajini u saradnji sa stručnjacima proveli potpunu procjenu izvedivosti i sigurnosti organizacije takmičenja u toj državi te su zaključili da "s obzirom na trenutne okolnosti, sigurnosna i operativna garancija potrebna televizijskoj kući za domaćinstvo, organizaciju i produkciju takmičenja za pjesmu Eurovizije prema pravilima, ukrajinska televizija trenutno nije u mogućnosti organizirati događaj".

Tada je otkriveno i da pregovaraju s BBC-jem o preuzimanju uloge domaćina, a sada je potvrđeno da su došli do sporazuma.

- Biti domaćin najvećeg i najsloženijeg muzičkog takmičenja na svijetu velika je privilegija. BBC je predan tome da ovaj događaj bude pravi odraz ukrajinske kulture uz prikazivanje raznolikosti britanske muzike i kreativnosti. BBC će sada započeti proces traženja grada domaćina koji će nam biti partner u pružanju jednog od najuzbudljivijih događaja koji će se održati u Ujedinjenom Kraljevstvu 2023. godine - rekao je Tim Davie, glavni direktor BBC-ja.



Izvor: Coolstyle