Cijena napretka

U 1950. godini, italijanski fizičar Enrico Fermi tvrdio je da će vanzemaljcima biti potrebno samo nekoliko desetina miliona godina da nasele galaksiju, ali nedostatak bliskih susreta između ljudi i vanzemaljaca naveo ga je da se zapita, gdje su oni?

Ovaj misaoni proces kasnije je postao poznat kao Fermijev paradoks i natjerao je mnoge naučnike i stručnjake da se češkaju po glavi zašto se tek trebaju susresti. Dva astrobiologa pokušala su odgovoriti na ovo pitanje novom teorijom, a razlog bi nas mogao navesti da se zapitamo koliko su tačno inteligentni i tehnološki napredni naši vanzemaljci.

Prema nedavnom radu koji su u Proceedings of the Royal Society objavili dr. Michael Wong s Carnegie Institution for Science i dr. Stuart Bartlett s Kalifornijskog instituta za tehnologiju, vanzemaljske civilizacije mogu biti spriječene u napredovanju zbog sličnih razloga koji guše razvoj ljudskih civilizacija, prenosi Daily Star.

Baš kao i ljudi, naučnici tvrde da vanzemaljske civilizacije koje brzo rastu i šire se isto tako brzo urušavaju, sprječavajući te civilizacije da ikad dostignu nivoe napretka potrebne za razvoj tehnološke sposobnosti istraživanja izvan svojih granica. Mnoge su ljudske civilizacije u prošlosti opetovano prolazile kroz ovaj proces, uključujući Rimsko carstvo i stare Egipćane, a dva profesora koji stoje iza ovog rada kažu da vanzemaljske civilizacije nisu iznimka.

U akademskom svijetu poznata kao teorija superlinearnog skaliranja, ova bi teorija mogla objasniti zašto, u svemiru triliona i triliona planeta koji je potencijalno pun života, tek trebamo naići na vanzemaljska bića.

Wong i Bartlett tvrde da neograničeni rast civilizacija dovodi do beskonačne populacije, a time i beskonačne potražnje za resursima, u konačnom vremenu. Oni kažu:

- Ako se takvoj singularnosti pristupi nekontrolisano, sistem će na kraju premašiti svoje snabdijevanje energijom i kolabrirati, ili značajno nazadovati.

Daily Star