Bizarna tvrdnja naučnice

U nedavnom intervjuu za britanski The Observer, Helen Sharman, prva britanska astronautkinja, rekla je ne samo da vjeruje da vanzemaljci postoje, već i da bi mogli neprimjećeni živjeti među nama ovdje na Zemlji.

Sada je astrobiologinja Samantha Rolfe govorila i o detaljima - kakav bi oblik mogli imati ovi nevidljivi vanzemaljci - i kako su mogli doći ovamo.

Rolfe, inače glavna tehnička službenica u Zvjezdarnici Bayfordbury u Ujedinjenom Kraljevstvu, nedavno je objavila esej u The Conversation odgovarajući na Sharmanine tvrdnje o vanzemaljcima.

Ako je Sharman u pravu i ako nevidljivi vanzemaljci žive među nama, Rolfe vjeruje da oni najvjerojatnije žive u mikroskopskoj "biosferi u sjeni".

"Pod tim ne mislim na carstvo duhova, već na neotkrivena bića vjerojatno s drugačijom biokemijom", napisala je.

"To znači da ih ne možemo proučavati ili čak primijetiti jer su izvan našeg shvatanja."

Rolfe dalje sugerira da bi nevidljivi vanzemaljci mogli imati biokemiju temeljenu na siliciju, za razliku od one koja se temelji na ugljiku s kojom smo upoznati.

Nekoliko istraživačkih timova već proučava takve alternativne biokemije, navodi Rolfe, uključujući jedan iz CalTecha koji je uspio nagovoriti žive stanice da se povežu sa silicijem - ako možemo oživjeti silicij na Zemlji, postoji šansa da su se razvili životni oblici temeljeni na siliciju prirodno negdje drugdje u svemiru i "stopirali" donas, možda na nekom meteoritu.

"Imamo dokaze da su molekule na bazi ugljika koje stvaraju život stigle na Zemlju na meteoritima", napisala je, "tako da dokazi sigurno ne isključuju istu mogućnost za još nepoznatih oblika života."