Tajna

Princeza Diana, pravog imena Diana Frances Spencer poginula je u automobilskoj nesreći 31. augusta 1997. godine, kada je imala 36 godina. Prenos Dianine sahrane je bio jedini događaj koji je nadmašio njeno i Charlesovo vjenčanje. Gledale su je dvije i po milijarde ljudi širom svijeta i tugovale za princezom.

Prvobitno, plan je bio da princeza Diana bude pokopana u trezoru porodice Spencer u crkvi u Great Bringtonu. No, mlađi brat princeze Diane, Earl Charles Spencer, odlučio je promijeniti taj plan. Želio je da princ William i princ Harry mogu posjetiti Dianin grob kad god žele bez brige o privatnosti. Područje u kojem je pokopana nalazi se uz jezero poznato kao The Oval, smješteno unutar vrta Althorp Park.

Princeza Diana pokopana je u crnoj vunenoj koktel haljini s dugim rukavima. Haljinu je kupila samo nekoliko sedmica prije smrti, piše Parade.

Pokopana je držeći krunicu koju joj je poklonila Majka Tereza. Imanje Althorp House, koje se nalazi sat i po izvan Londona i može se posjetiti tokom ljeta. Gosti ne mogu posjetiti grob, ali mogu ostaviti poruke i poklone na spomeniku izgrađenom preko puta groba. Put do jezera obrubljen je s 36 stabala hrasta, od kojih svako predstavlja jednu godinu Dianinog života, piše Story.hr.

Već je nekoliko puta pokušana pljačka groba pa porodica zato ne dozvoljava da se iko približi posljednjem počivalištu princeze kao ni da ga uslika.