U tirkiznoj laguni Indijskog okeana, samo deset minuta vožnje brodom od Malea, glavnog grada Maldiva, gradi se plutajući grad, dovoljno velik da primi 20.000 ljudi.

Grad će se sastojati od 5.000 plutajućih jedinica, uključujući kuće, restorane, prodavnice i škole, s kanalima između njih. Prve jedinice će biti predstavljene ovog mjeseca, a stanovnici će početi da se sele početkom 2024. godine, dok bi cijeli grad trebao biti završen do 2027. godine.

Projekat, koji je zajedničko ulaganje između investitora za nekretnine Dutch Docklands i Vlade Maldiva, nije zamišljen kao divlji eksperiment ili futuristička vizija: gradi se kao praktično rješenje za surovu stvarnost porasta razine mora, piše CNN.

Arhipelag od 1.190 nižih ostrva, Maldivi su jedna od najranjivijih nacija na svijetu kada su u pitanju klimatske promjene. Osamdeset posto njene kopnene površine je manje od jednog metra nadmorske visine, a sa predviđanjima da će nivoi porasti do metar do kraja vijeka, skoro cijela zemlja bi mogla biti potopljena.

Ali ako grad pluta, mogao bi se uzdići s morem. Ovo je "nova nada" za više od pola miliona ljudi na Maldivima, rekao je Koen Olthuis, osnivač Waterstudija, arhitektonske firme koja je dizajnirala grad.

U posljednje dvije decenije, Waterstudio je dizajnirao više od 300 plutajućih domova, kancelarija, škola i zdravstvenih centara širom svijeta.

Patrick Verkooijen, izvršni direktor Globalnog centra za adaptaciju (GCA), vidi plutajuću arhitekturu i kao praktično i ekonomski pametno rješenje za podizanje nivoa mora.

Prošle godine, poplave su koštale globalnu ekonomiju više od 82 milijarde dolara, prema agenciji za reosiguranje Swiss Re, a kako klimatske promjene izazivaju ekstremnije vremenske prilike, očekuje se da će troškovi rasti. U jednom izvještaju Svjetskog instituta za resurse predviđa se da će do 2030. godine urbana imovina vrijedna više od 700 milijardi dolara godišnje biti pogođena obalnim i riječnim poplavama.

Grad Waterstudija je dizajniran da privuče lokalno stanovništvo svojim kućama u duginim bojama, širokim balkonima i pogledom na more. Stanovnici će se kretati čamcima, ili mogu hodati, biciklirati ili voziti električne skutere ili kolica po pješčanim ulicama.


Plutajući grad na Maldivima(FOTO: Waterstudio.NL/Dutch Docklands)

Nudi prostor do kojeg je teško doći u glavnom gradu. Modularne jedinice se grade u lokalnom brodogradilištu, a zatim se odvlače u plutajući grad. Jednom postavljeni, pričvršćeni su za veliki podvodni betonski trup, koji je pričvršćen za morsko dno na teleskopskim čeličnim štulama koje mu omogućavaju da lagano fluktuira s valovima. Koralni grebeni koji okružuju grad pomažu u stvaranju prirodnog razbijača valova, stabilizirajući ga i sprječavajući stanovnike da osjete morsku bolest.

Cilj je da grad bude samodovoljan i da ima sve iste funkcije kao grad na kopnu. Postojaće električna energija, napajana pretežno solarnom energijom koja se proizvodi na licu mjesta, a kanalizacija će se tretirati lokalno i prenamijeniti u stajnjak za biljke. Kao alternativu klimatizaciji, grad će koristiti duboko hlađenje mora, koje uključuje pumpanje hladne vode iz dubokog mora u lagunu, čime se štedi energija.

Faktor/CNN