BRUTALNA TUČA

Devet muškaraca uhapšeno je zbog žestokog napada na grupu žena u restoranu na sjeveru Kine, u slučaju koji je izazvao gnjev zbog predatorskog seksualnog ponašanja i nasilja nad ženama.

Snimke nadzornih kamera, od kojih je jedna posebno uznemirujuća, masovno su se dijelile na društvenim mrežama.

Na jednoj je prikazano kako jedan muškarac prilazi jednom stolu i spušta ruku na leđa žene dok ona uživa u obroku sa dvoje prijatelja u restoranu u pokrajina Hubej, prenosi Guardian.

Nakon što ga žena odgurne, muškarac ju je udario, a u pomoć napadnutoj ženi priskočila je njena prijateljica koja je sedela za istim stolom.

Ustala je i udarila muškarca, nakon čega je nastao totalni haos. On je uzvratio, a potom su njemu u pomoć priskočili muškarci iz njegova društva za stolom.

Oni su zatim napadnutu ženu izvukli van restorana i brutalno je mlatili dok je ležala na tlu.

Pritom su na pod silovito odgurnuli još jednu ženu koja joj je priskočila u pomoć. Iako se u nekom trenutku činilo da se situacija smiruje, jedan od prisutnih muškaraca nogom je nesrećnu ženu koja je sedela na podu udario u glavu.

Incident u gradu od 3,6 miliona stanovnika dogodio se u ranim jutarnjim satima u petak.

Policija u Tangšanu je saopštila da je u subotu uhapšeno svih devet muškaraca koji su učetvovali u incidentu.

O brutalnom činu nasilja očigledno se i šef Komunističke partije u Tangšanu vu Veidong koji je rekao da će muškarci biti kažnjeni u skladu sa zakonom te da bi vlasti trebalo da pokrenu kampanju za iskorijenjivanje 'gangstera i zlih sila'.

Dvije žene prebačene su u bolnicu zbog zadobijenih povreda. One su u stabilnom stanju i nisu životno ugrožene, dok su dvije žene lakše povređene, saopštile su vlasti u petak.

Snimak je vrlo brzo postao viralan u Kini i poslužio je za obnovu rasprave o seksualnom zlostavljanju i rodnom nasilju u Kini, gdje je javna polemika o ženskim pravima sve prisutnija uprkos pritisku patrijarhalnog društva, internet cenzuri i neadekvatnoj pravnoj podršci.

Prošle godine je jedan muškarac bacio vruću tečnost u lice Siao Meili, poznatoj kineskoj feministkinji, nakon što ga je ona u restoranu zamolila da prestane da puši.

Uprkos tome što je bila žrtva nasilja, Siao je rekla da su je tada maltretirali preko interneta, a mnogi su smatrali da je ona krivac za incident.

Internet cenzori blokirali su ključne reči povezane sa pokretom MeToo nakon što je puno žena optužilo univerzitetske profesore za seksualno uznemiravanje 2018. godine.

Jutarnji list